Po páteční vichřici už jsou v provozu všechny vlakové spoje

Praha - Všechny železniční tratě jsou po páteční vichřici a lijácích znovu průjezdné. Krátce před polednem byl provoz obnoven i na trati mezi Mostkem a Bílou Třemošnou na tahu ze Staré Paky do Jaroměře ve východních Čechách, která byla dosud jako poslední neprůjezdná. Menší omezení je podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly stále na tratích v okolí Českého Těšína, kde se někde jezdí jen po jedné koleji a kvůli strženým trolejím musejí být ke všem vlakům připojovány dieselové lokomotivy. Normální provoz tam má být obnoven během několika hodin.

Plně průjezdná je již i trať mezi stanicemi Praha-Smíchov a Řevnice, kde v pátek lokomotiva rychlíku narazila do padlého stromu a vzňala se. Zprovoznit druhou kolej se podařilo v 01:52. 

Páteční bouřky a krupobití na několika místech Česka pokácely stromy, ochromily dopravu na železnici, domácnosti na severní Moravě a ve východních Čechách byly bez elektrické energie. Celkem bylo postupně uzavřeno 17 tratí. Příčinou byly popadané stromy, které se kvůli větru a někdy pravděpodobně i podmáčení skácely na trať. Na trati mezi Smržovkou a Jabloncem nad Nisou se sesunula opěrná zeď u trati. V šesti případech najel vlak do spadaných větví nebo do stromu, v jednom případě do zborcené opěrné zdi.

Škoda ČD je minimálně milion korun

Největší škody vznikly Českým drahám na dvou místech. Mezi Prahou a Berounem narazil rychlík do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet, škoda je odhadnuta na 800 000 korun. Nikomu se nic nestalo. Další škoda vznikla na stále uzavřené trati Stará Paka - Jaroměř. Motorový vůz tam vykolejil jednou nápravou přes spadlý strom, škoda je 200 000 korun. 

Kubala dodal, že dráhy mimořádně zajistily pro 17 zahraničních turistů autobus v úseku Plzeň - Mnichov. Šlo o cestující, kteří potřebovali z Prahy do Mnichova, odkud letí dále do USA. Kvůli zcela přerušené dopravě na trati Praha - Beroun nemohli použít přímý rychlík. Bez této pomoci by jim ráno letadlo uletělo.