Lidovci chtějí od Fischera vysvětlení částí vládního programu

Praha - Nové předsednictvo KDU-ČSL nevyloučilo, že v neděli podpoří úřednický kabinet Jana Fischera. Chce od něj ale vysvětlení některých částí programového prohlášení vlády. Předseda strany Cyril Svoboda po dnešním prvním jednání nejužšího vedení lidovců řekl, že na stranickém celostátním výboru ve čtvrtek zformulují otázky, se kterými se na Fischera veřejně obrátí. Půjde podle něj například o privatizaci.

Svoboda zdůraznil, že lidovci nijak nechtějí komplikovat práci kabinetu. Pokud premiér Fischer odpoví na jejich otázky kladně, vládu podpoří. V případě, že pro důvěru hlasovat nebudou, zdrží se. „V žádném případě nechceme být s vládou v konfliktu, protože situace je velmi komplikovaná. Jsme připraveni jednotlivé kroky vlády, budou-li pozitivní, vždy podpořit,“ řekl ČT Svoboda. Dnešní rozhodnutí předsednictva o postupu při hlasování o důvěře ještě bude muset schválit celostátní výbor. Svoboda ale nečeká, že by je změnil. Při jednotlivých hlasováních o vládních návrzích se pak KDU-ČSL bude řídit podle vlastního uvážení.

Svoboda: Každá vláda je politická, žádná není úřednická

Rozhovor s Cyrilem Svobodou (zdroj: ČT24)

Cyril Svoboda:

„Programové prohlášení je velmi, velmi obecné a mezi řádky se dá leccos přečíst, tak chceme mít jistotu, zda se něco třeba nestane, nebo stane.“

Lidovci se vyjednávání o složení vlády neúčastnili. Podle Svobody nemají výhrady k jejím členům, vadí jim ale, že se nazývá úřednická, i když má veškerou politickou odpovědnost. „Podle ústavy je to vláda jako každá jiná. Vadí nám, že ODS a ČSSD tvrdí, že je nepolitická, každá vláda je politická, žádná není úřednická,“ řekl ve Studiu ČT24.

Situaci v klubu chtějí lidovci řešit až po evropských volbách

Předsednictvo dnes neprobíralo situaci v klubu, ačkoliv už na sjezdu dali noví lídři najevo, že by si přáli změnu v jeho vedení. Šéfem klubu je Pavel Severa, který už ale na sjezdu řekl, že nové předsednictvo je nedůvěryhodné, a proto zřejmě nebude mít motivaci s ním spolupracovat. Severa, který patří spolu s Miroslavem Kalouskem k dlouhodobým kritikům Svobody i bývalého předsedy Jiřího Čunka, na dnešní jednání předsednictva nepřišel.

Situaci v klubu chce Svoboda řešit až po evropských volbách: „Někteří signalizují pokušení, že chtějí jít do horších politických stran, do propadliště dějin, tak to mohou jít. Uvidíme, jak se rozhodnou, podle toho se zachováme i my.“

Svoboda s novou první místopředsedkyní strany Michaelou Šojdrovou se v nejbližší době chtějí sejít s premiérem, prezidentem Václavem Klausem a šéfy demokratických parlamentních stran, aby je seznámili se směřováním strany po víkendovém sjezdu. Podle pozorovatelů se po sjezdu lidovci budou orientovat především na spojenectví s ČSSD.

Pavel Severa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod