Na Jablonecku propukla v romské komunitě epidemie úplavice

Jablonec nad Nisou - V lokalitě Zelené údolí na okraji Jablonce nad Nisou propukla v romské komunitě epidemie úplavice. Průjmem onemocnělo celkem třicet lidí. Podle hygieniků je situace pod kontrolou. Vysoce nakažlivé průjmové onemocnění způsobené bakteriální úplavicí prokázaly testy u pěti lidí ze tří rodin, ostatní trpí klasickým průjmem.

Jedná se o dva domy, kam byli před lety vystěhováni neplatiči. Celkem jich tu žije 180 a mají suchý záchod, což nahrává přenosu onemocnění. Pro všechny proto platí částečná karanténa - nemohou jít nikam, kde se kumuluje větší množství lidí nebo dětí, například do školek a škol. Město Jablonec na své náklady pořídilo hygienické prostředky a dezinfekci, kterou rozdává obyvatelům. Za podmínky v ubytovně zodpovídá Městská správa nemovitostí. Získat vyjádření ředitele se ČT nepodařilo. Hygienici provádějí u nakažených každý den výtěry. Ve chvíli, kdy budou třikrát po sobě negativní, protiepidemická opatření odvolají.

Bakteriální úplavici provází silný průjem, horečka a křeče břicha a je velmi nakažlivá - stačí sáhnout na kliku, který se předtím dotkl nemocný.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Je to typická choroba špinavých rukou, šíří se přímým kontaktem, často kontaminovanými potravinami, méně často vodou. Příznaky infekce se projeví za den až týden od nákazy. Zánět postihuje tlusté střevo.

Dům obývaný Romy
Zdroj: ČT24