Škoda testuje trolejbus 26Tr

Plzeň – Nový trolejbus Škoda-Solaris 26Tr určený pro městskou hromadnou dopravu v Jihlavě a Teplicích je v současnosti k vidění ve zkušebním provozu v Plzni. "Krátký" dvanáctimetrový trolejbus přichází s několika novinkami, na první pohled zaujme nová karosérie, v jejích útrobách je také nový trakční motor. Odlišně než ve starších trolejbusech je uspořádán také interiér typu 26Tr. Škoda má objednávky na 27 těchto vozidel, z nich 23 půjde do Jihlavy, zbylé čtyři do Teplic. O uvedení nového trolejbusu do zkušebního provozu bez cestujících informovala Škoda tiskovou zprávou.

Trolejbus 26Tr je nízkopodlažní se třemi dvoudílnými dveřmi. Oproti starším typům je v něm uložen menší motor o výkonu 160 kW. Podle obchodního manažera Škody Electric Radka Kapra tak bylo možné jinak uspořádat prostor pro cestující, do vozidla by se mělo vejít o devět lidí více. Cestující se ale do útrob stroje zatím nepodívají. „V současné době pracujeme na dokončení typových zkoušek, zahájili jsme zkušební provoz bez cestujících,“ uvedl ředitel divize Pohony a trolejbusy Škody Electric Karel Majer.

Vůz 26Tr byl vytvořen na základě požadavků jihlavského dopravního podniku, který vyhlásil výběrové řízení na nákup nových trolejbusů loni na podzim. Jejich dodávka bude probíhat průběžně, poslední z 23 kusů by měl do vysočinského města dorazit v roce 2011.