Pět významných českých žen převzalo v Senátu ocenění za svou práci

Praha - Pětice Češek dnes převzala z rukou předsedy Senátu Přemysla Sobotky ocenění Významná česká žena ve světě za rok 2009. Cenu, kterou každoročně vyhlašuje Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů, letos dostaly německá historička Eva Hahnová, Mathilda Nostitzová, známá svou dlouholetou pomocí zrakově postiženým, básnířka a šiřitelka české kultury v Austrálii Hana Gerzanic-Honsová, vědkyně žijící v USA Jarmila Jančaříková a bývalá tenistka a charitativní pracovnice Hana Sládková Koželuhová, která pobývá ve Švýcarsku. Cenu v minulosti získaly například krasobruslařka Ája Vrzáňová, sběratelka umění Meda Mládková, architektka Eva Jiřičná nebo módní návrhářka Blanka Matragi.

Historička Eva Hahnová se ve svém bádání věnuje především sudetoněmeckým dějinám a odsunu Němců. Stála u zrodu centra pro výzkum sudetoněmeckých dějin, které na internetu zveřejňuje nejrůznější dokumenty k tomuto tématu. Jedním z jejích dalších cílů je zpřístupnit dokumenty o sudetoněmeckých dějinách českým historikům a čtenářům.

Pro ocenění si dnes přišla i Mathilda Nostitzová, která se od počátku 90. let věnuje práci pro zrakově postižené. Založila občanské sdružení Mathilda, pro něž shání peníze, které pak používá například na výcvik asistenčních psů. „Výcvik jednoho stojí 180 až 200 tisíc korun. Teď je to těžké, kam přijdu, křičí, že je krize,“ posteskla si Nostitzová. Kromě toho pomáhá společnosti Tyfloservis s financováním 13 místností v České republice, kde se nevidomý může naučit žít sám v domácnosti. „Není důležitá jen bílá hůl a Braillovo písmo, to je základ, který se každý musí naučit. Ale pak je důležité naučit se vařit, uklízet si šaty, dům, ovládat počítač,“ uvedla Nostitzová.

Jančaříková pracuje v USA v oboru krystalografie organických látek

Hana Gerzanic-Honsová opustila zemi v roce 1949. Odešla do Německa, kde pracovala jako profesorka angličtiny na Masarykově univerzitní koleji v německém Ludwigsburgu. Později se odstěhovala do Austrálie, kde působila opět jako pedagog. Věnovala se básnické tvorbě a v roce 1997 získala ve Spojených státech ocenění Básník roku. V České republice jí vyšly dvě sbírky - Ve stínu eukalyptů a Nová epocha.

Jarmila Jančaříková je v USA významnou vědeckou pracovnicí v oboru krystalografie organických látek. Díky nové vědecké metodě, na jejímž objevu se podílela, se daří rychleji produkovat anorganické krystaly využitelné při vývoji léků na HIV a rakovinu. „Ocenění mě velmi těší, je to teprve podruhé, co tuto cenu dostala zástupkyně vědy,“ řekla Jančaříková.

Poslední laureátkou je bývalá vynikající tenistka a podporovatelka Česka ve světě Hana Sládková Koželuhová. Kromě toho se velmi angažuje v charitě. Před třemi lety se zasadila o uvedení svého strýce, tenisty, hokejisty a fotbalisty Karla Koželuha do mezinárodní tenisové Síně slávy in memoriam.

  • Zleva historička Eva Hahnová z Německa, vědkyně Jarmila Jančaříková z USA, předseda Senátu Přemysl Sobotka a hraběnka Mathilde Nostitzová z Itálie při setkání v Praze, autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1005/100432.jpg
  • Módní návrhářka Blanka Matragi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38040.jpg
Vydáno pod