Úřady pochybily při vyhoštění asijských imigrantů

Praha – Úřady zastavily předčasné vyhošťování vietnamských přistěhovalců zpět do jejich vlasti poté, co se vietnamská ambasáda ohradila proti postupu úřadů, které vyhostily cizince i přes to, že proti rozhodnutí soudu podali odvolací žalobu. Bez konečného rozhodnutí soudu totiž cizinci z území ČR nesmí. Čeští úředníci nyní musejí být trpělivější.

„Z hlediska efektivity vyhošťování to samozřejmě dobře není, z hlediska respektování přístupu k právu je to samozřejmě asi dobře,“ uvedl pro ČT ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Protizákonná praxe vyhoštění i přes podaná odvolání svědčí podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera o porušování mezistátních dohod ze strany úředníků ministerstva.

Na adresu státu navíc v současnosti míří další žaloby především ze strany vietnamských a mongolských imigrantů. Požadují po ministerstvu vnitra peněžité odškodnění za to, že jim cizinecká policie údajně nezákonně zrušila pobyty i pracovní povolení. První čtyři žalující se už dočkali desítek tisíc korun. „Ministerstvo vnitra v důsledku nesprávného postupu cizinecké policie muselo čtyřem mongolským dělníkům nahradit výplaty za několik měsíců,“ přiznal advokát poškozených cizinců Marek Sedlák.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)