Ústecký kraj vydal nový manuál proti extremismu a žádá změnu zákonů

Jirkov (Chomutovsko) - Zastupitelstvo Ústeckého kraje bude podle hejtmanky Jany Vaňhové požadovat legislativní změny, které by pomohly v boji proti extremismu. Opakované přestupky proti veřejnému pořádku by měly být stíhány jako trestný čin, je nutné zamezit chronickým drobným výtržnostem či rušení nočního klidu, oznámila hejtmanka po dnešní konferenci o extremismu na zámku Červený hrádek v Jirkově na Chomutovsku. Starostové obcí a měst obdrží během několika týdnů manuál pro samosprávy, ve kterém jim kraj chce poskytnout rady, jak postupovat v různých případech extremismu. Měl by být rozšířením příručky vydané ministerstvem vnitra, jež mají radnice k dispozici od jara.

„Z výsledků průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 70 procent dotazovaných obyvatel kraje považuje současná opatření proti extremismu za nedostačující. Námi navrhované řešení by si vyžádalo jen drobnou úpravu zákona, jako je to například u krádeží. Při jejich častém opakování jsou hodnoceny už ne jako přestupek, ale jako trestný čin,“ uvedla Vaňhová. Kraj chce prosadit také uzákonění možnosti odpracovat si dluh vůči obcím a veřejným institucím nebo právo obcí vyjádřit se k umístění videoterminálů.

Za důležitý pilíř v boji s extremismem Vaňhová označila vzdělávací aktivity. „Kromě šíření osvěty mezi lidmi je nutné také zajistit školení kompetentních odborníků na úřadech. Extremismu se v Ústeckém kraji daří i proto, že se potýká řadu let s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Je vyvolána mimo jiné i nízkou úrovní vzdělanosti a s tím související strukturou obyvatelstva. I to je třeba změnit,“ doplnila.

Vstup Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Nový manuál bude mnohem podrobnější než celostátní

V novém manuálu starostové najdou například rady, na koho se mají v případě problému s extremisty obrátit nebo kde najdou dokumenty, které by jim mohly v jejich případech pomoci. Návod bude mnohem podrobnější než celostátní. Podle hejtmanky proto, že problémy se na jednotlivých místech regionu liší a každá obec potřebuje poradit v nějaké konkrétní věci.

Konference o extremismu měla podle Vaňhové upozornit i na výročí událostí v problémovém litvínovském sídlišti Janov. Zde se loni nejprve v polovině října a pak 17. listopadu střetli příznivci Dělnické strany, kteří se snažili dostat do Janova, s policií. Kraj se nyní obává toho, aby se situace neopakovala. Dělnická strana, kterou chce vláda nechat soudně rozpustit, svolává na 17. listopad akci na pražskou Národní třídu.

Policie v Ústeckém kraji zřídila novou zásahovou jednotku

Hejtmanka uvedla, že kraj spolupracuje na řešení problematiky extremismu i s policií, výsledkem je prý i posílení policejního sboru v Litvínově. Policie také v Ústeckém kraji zřídila novou stálou zásahovou jednotku, které bude mít 200 speciálně vycvičených členů. Plně fungovat má zhruba do dvou let.

Jana Vaňhová
Zdroj: ČT24