Senátorská stížnost proti Lisabonské smlouvě se bude doplňovat

Praha - Projednávání stížnosti proti Lisabonské smlouvě, kterou k Ústavnímu soudu na konci září podala skupina sedmnácti senátorů, se pravděpodobně zdrží. Zákonodárci převážně z ODS totiž hodlají své podání doplnit o nové body. Ústavní soud chtěl přitom původně datum projednávání oznámit již na začátku příštího týdne. Hrozí tak další oddálení ratifikace smlouvy poté, kdy prezident Klaus odmítl dokument podepsat. Píše o tom dnešní vydání Lidových novin.

Co je obsahem dodatku, není zatím známo, senátoři ho chtějí zveřejnit až poté, kdy jej předají Ústavnímu soudu. Mělo by se prý však jednat pouze o body týkající se zakádajících smluv unie a nemá to být žádná nová iniciativa. I přesto to může znamenat komplikace pro projednávání stížnosti Ústavním soudem (ÚS).

„Ať bude povaha dodatku jakákoliv, budou se jím soudci muset zabývat,“ poznamenal generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Soud přitom již 6. října odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení novely zákonů o jednacích řádech Poslanecké sněmovny a Senátu. Tato novela zavádí takzvaný vázaný mandát a souvisí právě s Lisabonskou smlouvou.

Tomáš Langášek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Lisabonskou smlouvu schválily obě komory Parlamentu ČR, k dokončení ratifikace chybí podpis prezidenta Václava Klause. Ten však 9. října uvedl, že žádá trvalou výjimku z listiny základních svobod v Lisabonské smlouvě. Obává se totiž, že listina by mohla prolomit takzvané Benešovy dekrety. Jeho obavy se tak patrně týkají možných majetkových nároků občanů bývalého Československa odsunutých po druhé světové válce.

Vydáno pod