Pernes, který povede ústav pro totalitu, studoval VUML

Praha - Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů se minulý týden stal historik Jiří Pernes. Server Týden.cz teď ale zjistil, že Pernes před rokem 1989 studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML), kde si měl upevnit komunistické přesvědčení. Radní, kteří mu v tajné volbě dali čtyři hlasy, o jeho minulosti neměli tušení. Pernes se o svém studiu nezmínil ani v životopisu. Ke studiu byl prý donucen a jedná se o prkotinu.

Z výběrového řízení, do kterého se původně hlásilo celkem sedm kandidátů, nakonec postoupili dva - Pernes a dosavadní ředitel instituce Pavel Žáček. Radní se pak rozhodli, že změna šéfa instituci prospěje. Pernes, který má do funkce nastoupit 1. dubna, obdržel od radních nadpoloviční většinu hlasů – čtyři pro a dva proti. Jeden člen se zdržel hlasování.

Teď jsou někteří členové rady informací o Pernesově studiu na VUMLu překvapeni. „Nejsem z té informace právě šťastný,“ říká radní ústavu a dokumentarista Patrik Benda a dodává, že zákon to ovšem umožňuje.

„Věděli jsme, že nebyl členem KSČ, ale vedl muzeum, a to do určité míry znamenalo jistou míru kompromisu,“ tvrdí rektor Masarykovy univerzity a politolog Petr Fiala. „Nevěděl jsem to, ale já to na rozdíl od členů rady vědět nemusel,“ říká Žáček k Pernesově minulosti.

Pernes studoval VUML v letech 1988 až 1989. „Pokud bych měl být zcela čistý, pak bych musel být o dvacet let mladší a nebo se živit celou dobu jako dělník,“ míní Pernes, jenž je odborníkem na poválečné dějiny.

„Byla to podmínka. Buď budu chodit do večerní univerzity, anebo nebudu dělat to, co dělám,“ poukazuje Pernes na své šéfování muzea ve Slavkově koncem osmdesátých let. I on prý však měl hranice, za které nepůjde. „Já jsem třeba nechtěl a odmítl spolupráci s StB,“ říká.

Bývalý student Večerní univerzity marxismu-leninismu si klade za cíl přivést zpět historiky, kteří po roztržkách s vedením z ústavu odešli. Radikálně měnit osazenstvo ani způsob zveřejňování informací z archivů ale nehodlá.

Večerní univerzita marxismu-leninismu

Večerní univerzita marxismu-leninismu byla forma vzdělávání určená především členům Komunistické strany Československa. Na okresní úrovni to bylo nejvyšší dosažitelné stranické vzdělání.Šlo o externí tříleté studium při zaměstnání a bylo zakončeno zkouškou.

Rozvíjející se poznání marxismu-leninismu mělo upevňovat třídní vědomí posluchačů, vychovávat k samostatnému politickému myšlení, schopnosti správně se orientovat, k tvořivému uplatňování získaných znalostí ve vlastní politické práci a pobízet k aktivitě při uskutečňování politiky Komunistické strany Československa.

Získané teoretické a praktické znalosti po tříletém studiu měly v absolventovi upevnit komunistické přesvědčení a přimět ho k aktivnímu životnímu postoji.

Zdroj: Wikipedia

Ústav pro studium totalitních režimů
Zdroj: ČT24