Soud potvrdil radnímu Langmajerovi podmínku za tragickou nehodu

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání pražského radního Martina Langmajera (ODS). Dostal podmíněný dvouletý trest s odkladem na tři roky za způsobení dopravní nehody, při které zemřela mladá řidička. Langmajer zůstal i po pravomocném odsouzení ve funkci. Politik v dovolání požadoval, aby Nejvyšší soud zrušil rozsudek a nařídil další projednání případu. Chtěl, aby v novém řízení soudy doplnily jím navrhované důkazy. Podle Knötiga ale rozhodnutí středočeských soudů netrpí žádnými vadami, které jim Langmajer vytýká. Radní má nyní ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost. Musel by ale prokázat porušení základních práv.

Langmajer prý o rozhodnutí soudu neví, a tak ho nemůže komentovat. „Až mi to přijde, budu to řešit s právníky,“ uvedl. Zda pak podá ústavní stížnost, bude podle něj záležet na tom, jaké bude odůvodnění NS. Podle prvostupňového rozsudku se Langmajer nevěnoval řízení, nepřizpůsobil rychlost počastí a podle svědků za volantem telefonoval. Protože nešlo o úmyslný trestný čin, nemusel automaticky opustit místo v městské radě. Část opozice přesto jeho rezignaci požadovala. „Nový územní plán je před dokončením, mám teď zahodit několikaletou práci kvůli neúmyslnému trestnému činu? Neudělám to,“ citovala loni Langmajera média.

Langmajer srazil vůz v odstavném pruhu

Nehoda se stala 27. září 2007 na rychlostní silnici R4 u Mokrovrat na Příbramsku. Podle obžaloby jel Langmajer v terénním voze rychlostí kolem 122 kilometrů v hodině. Zezadu narazil do Volkswagenu Polo řízeného dvaatřicetiletou ženou, který stál nebo pomalu jel v odstavném pruhu. Řidička vážným zraněním na místě podlehla. Její šestiletá dcera, která v době nehody byla na zadním sedadle v autosedačce, vyvázla s otřesem mozku, tržnými ranami v obličeji a utrpěla psychickou újmu.

Podle obžaloby jsou následky nehody, tedy smrt a těžká újma na zdraví, natolik závažné, že ani po uzavření dohody o narovnání mezi Langmajerem a rodinou poškozené nepřicházelo v úvahu zastavení trestního stíhání. Langmajer už před soudem poškozeným vyplatil dva miliony korun, u příbramského soudu jim nabídl další dva miliony korun.