ČSSD se studentských voleb bála oprávněně, zatím zcela propadá

Praha - Na veřejnost postupně prosakují výsledky studentských voleb, učitelé a studenti z jednotlivých škol je zveřejňují na internetu. Nelíbí se jim totiž rozhodnutí organizátora voleb – společnosti Člověk v tísni – zveřejnit výsledky až po květnových volbách do sněmovny. Proti studentských volbám bojovali hlavně zástupci ČSSD, kteří se obávali, že projekt nahrává pravici. A měli pravdu - na těch školách, které výsledky zveřejnily, totiž levice zcela propadla.

První výsledky zveřejnil jeden z učitelů brněnského gymnázia, kde suverénně vyhrála TOP 09 se 39 procenty. Na druhém místě skončila ODS s 22 procenty, 11 procent studentů pak dalo hlas České pirátské straně. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny překonala třeba i Dělnická strana sociální spravedlnosti, naopak zcela propadli komunisté, lidovci, zelení a právě ČSSD, která skončila na osmém místě se ziskem 1 procenta hlasů.

Pravice uspěla také ve volbách na brněnském sportovním gymnáziu Ludvíka Daňka, kde podle tisku obsadila první tři místa. Také studenti z gymnázií v Třeboni, Ostravě a Liberci svými hlasy potvrdili, že by si přáli pravicovou vládu a za premiéra předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, uvedl server Novinky.cz.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Michael Canov, učitel gymnázia Jeronýmova v Liberci

„Na mě dýchl duch normalizace. Já bych pro zveřejnění byl a zveřejnil bych je, i kdyby volby dopadly úplně jinak.“

K nespokojeným pedagogům se ale přidávají i studenti. Na sociální síti Facebook zveřejnili už své výsledky třeba středoškoláci z Ostravy-Hrabůvky a Třeboně. Podle administrátora skupiny navíc brzy přibudou další školy. „Já si myslím, že za tím nezveřejněním je politický nátlak. Je to výzva, aby byly zveřejněny reálné výsledky, o nic jinýho nám nejde,“ vysvětluje administrátor stránek Lubomír Kubát.

Zaběhnuté strany ale mohou být klidné, podle sociologů výsledek studentských voleb rozhodně nemůže signalizovat nové rozložení sněmovny. „Prvovoliči tvoří asi pět procent voličské populace. Takže oni to nemohou dramaticky zvrátit, ale samozřejmě ten jejich hlas zazní,“ domnívá se vedoucí výzkumného oddělení agentury SC&C Jana Hamanová.

Člověk v tísni ale své rozhodnutí zveřejnit výsledky až 29. května nezmění a od aktivit pedagogů, kteří výsledky z jednotlivých škol zveřejňují, se distancoval. Nezisková organizace sice původně plánovala zveřejnit výsledky hned, po nátlaku hejtmanů ale ustoupila.

Vydáno pod