Pitrovi se ve vazbě nelíbí, podal další stížnost

Bellinzona (Švýcarsko) – Český podnikatel Tomáš Pitr podal další stížnost proti svému umístění ve švýcarské vazbě. Tentokrát ji adresoval přímo k nejvyššímu švýcarskému soudu, který jako poslední instance může rozhodnutí zvrátit. Jeho poslední žádost na konci srpna Švýcarsko odmítlo, podle soudců hrozí, že by mohl uprchnout. Pitr musel navíc zaplatit 57 tisíc korun. Informaci přinesl server Týden.cz.

„Dnes jsme se dozvěděli, že šestého září podal Tomáš Pitr stížnost k nejvyššímu soudu proti předchozímu rozhodnutí,“ uvedl mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli. Jak dlouho bude soud o stížnosti rozhodovat, ale nedokázal odhadnout. Nejvyšší soud totiž nemá stanovenou žádnou lhůtu.

Pitr ve své stížnosti navrhoval, aby byl propuštěn na kauci, do domácího vězení či s každodenní povinností hlásit se švýcarským úřadům. Soud to ale odmítl i kvůli tomu, že podnikatel nedoložil své finanční poměry. Podle rozsudku, který nyní zadržený napadl, tak není možné stanovit případnou výši kauce.

Tomáš Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pak pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

Pitrův advokát už dříve uvedl, že Česko porušuje právo jeho klienta na spravedlivý proces a požaduje podnikatelovo vydání kvůli tomu, aby poskytl státním orgánům informace, kterými podle nich disponuje. Podnikatel nadále trvá na své nevině, ve Švýcarsku podle svých slov pobýval z obavy o svůj život a čekal tam na vyřízení „opravných prostředků“ ve svých trestních kauzách.