MS v Liberci hradilo i snímky z oslavy Neumannové

Praha - Fotografie z oslavy pětatřicátých narozenin Kateřiny Neumannové na zámku Sychrov se platily z peněz na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Neumannová tehdy vedla organizační výbor šampionátu. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz. Týdeník Respekt už v pondělí napsal, že stejným způsobem byly uhrazeny náklady za snímky z padesátých narozenin lobbisty Josefa Jindry, který je partnerem Neumannové. Po šampionátu zůstal dluh asi 108 milionů korun bez penále. Vyjádření Neumannové ani Jindry se serveru získat nepodařilo.

Server Aktuálně.cz má k dispozici nejen fotografie, na nichž prezidentku šampionátu nesou svalovci na rukách k narozeninovému dortu, ale také fakturu, v níž bylo pořízení snímků z mistrovství vyúčtováno na 57 500 korun. Jde o fotografie z oslav na Sychrově a ze závodů v areálech ve Vesci a na Ještědu. Několik dní po párty na Sychrově se konala oslava narozenin Josefa Jindry a vyúčtování fotodokumentace, která z nich byla pořízena, bylo podle popisu Respektu stejné jako v případě snímků z oslav někdejší zlaté olympioničky.

Jindra mimo jiné figuruje v kauze bývalého náměstka ministra obrany za KDU-ČSL Jaroslava Kopřivy, který údajně domlouval provizi za nákup minometů. Na fotografiích z obou akcí jsou i politici a úředníci, kteří měli peníze pro mistrovství kontrolovat.

V souvislosti s mistrovstvím policie obvinila dva muže

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. K největším věřitelům patří zřejmě liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu. V souvislosti s mistrovstvím policie obvinila dva muže - bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala. Jsou podezřelí z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, které se údajně dopustili ve spolupachatelství. Neumannovou policie nevyšetřuje.

Bývalý rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod