Volební model CVVM nepřinesl nic nového: 1. ČSSD, 2. ODS, 3. TOP 09

Praha – Podle aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD s 27 procenty. Občanští demokraté zaostávají o 3,5 %, na třetím místě skončila v průzkumu TOP 09, kterou podpořilo 16,5 procenta respondentů. Do sněmovny by se dostaly i Věci veřejné se 14 procenty a komunisté s 12,5 %.

Další strany by podle průzkumu pěti procent nutných pro vstup do sněmovny nedosáhly. Lidovcům by dalo hlas 2,5 procenta voličů, pro zelené a Stranu práv občanů - zemanovce by shodně hlasovalo jedno procento voličů. Je ale nutné brát v úvahu i statistickou odchylku, která obecně může být u velkých stran až tři a u menších stran zhruba dva procentní body.

Volební model CVVM vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit, ani ty, kteří zatím nevědí, koho volit.

Vítězství připisují sociálním demokratům i stranické preference, které CVVM také zveřejnilo a které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti. Podle nich ČSSD preferuje 20 procent občanů a ODS 15 procent. S TOP 09 sympatizuje 10,5 procenta Čechů, deset procent s Věcmi veřejnými a 8,5 s komunisty. Ostatní strany by dosáhly do dvou procent preferencí.