TOP 09, nebo ČSSD? Pražská ODS bude jednat o koalici

Praha - Pražská ODS se zřejmě v pondělí večer rozhodne, zda přistoupí na nabídku koaliční spolupráce s TOP 09. Hlasovat o tom budou na společném večerním jednání členové regionální rady a klubu zastupitelů. Předseda pražské ODS Boris Šťastný ČTK řekl, že účastníci zasedání budou jednat také o nabídce spolupráce pro ČSSD. Členové regionální rady a klubu zastupitelů dostanou k posouzení analýzu nabídky, kterou ODS v úterý dostala od TOP 09. Další schůzka vyjednávacích týmů obou stran by se pak měla uskutečnit v úterý odpoledne.

Podle návrhu TOP 09 by obsazení v radě hlavního města bylo šest ku pěti ve prospěch TOP 09. Vítězná strana by získala místo primátora, ODS by dostala funkci prvního náměstka. Primátor by pak měl ještě další tři náměstky, jeden by zastupoval ODS a dva TOP 09.

Volební lídr ODS Bohuslav Svoboda na pondělním jednání zřejmě předloží také svůj návrh personálního obsazení postů ve vedení města. Svoboda už dříve řekl, že na posty pěti radních bude navrhovat jen nové tváře. Podle Svobody je počet členů pro jednotlivé strany akceptovatelný, ODS by ale ráda s TOP 09 ještě diskutovala o rozdělení resortů.

Koalice s ČSSD?

Účastníci jednání by měli hlasovat také o návrhu koaliční spolupráce, který plánuje ODS předložit ČSSD. Občanští demokraté chtějí totiž i nadále vyjednávat s oběma možnými koaličními partnery. TOP 09 ale jednání se sociálními demokraty tento týden pozastavila s odůvodněním, že prioritním partnerem je pro ni ODS.

Právě o možném uzavření koalice občanských a sociálních demokratů v Praze se v posledních dnech hodně spekuluje. Proti takové dohodě se ale vyslovil volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší i někteří lidé z celorepublikového vedení ODS včetně předsedy Petra Nečase.