ČLK odmítá omezování péče - vyzvala Hegera, ať peníze přidá

Praha – Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je hlavním viníkem ekonomických problémů českého zdravotnictví Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do konce roku 2008 prý totiž neprovedl revizi všech cen a úhrad léků. Kvůli tomu teď má být jejich cena vyšší, než je nutné. ČLK také vyzvala ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby zajistil zvýšení úhrad zdravotní péče ve vyhlášce pro příští rok. K tomu se ovšem ministerstvo staví zdrženlivě: „Ministerstvo nevidí prostor pro růst plateb vzhledem k ekonomické situaci a stavu výběru pojistného,“ uvedl mluvčí Vlastimil Sršeň.

I kvůli předraženým nákupům přístrojů přišlo české zdravotnictví o 10 miliard korun. Komora proto prosazuje změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Odmítá také praxi, kdy některé nemocnice kvůli nedostatku peněz odkládají neakutní operace na příští rok. Podle prezidenta komory Milana Kubka prý zdravotní pojišťovny peníze mají, protože letos do září vybraly o dvě miliardy korun víc než loni. Kubek proto vyzval soukromé lékaře i nemocnice, aby se právní cestou a s podporou komory pokutám za překroční limitu bránili.

„Jen na základních fondech leží pojišťovnám 18 miliard. Je čistě politické rozhodnutí, zda tam budou ležet, nebo se využijí,“ prohlásil Kubek. Zdůraznil, že lékaři nemohou být trestáni za to, že léčí podle pravidel medicíny a v nejlepším zájmu pacienta. Zdravotní pojišťovny ovšem očekávají, že v souvislosti s ekonomickou krizí bude pro zdravotnictví nejtěžší až příští rok. Zatímco dosud ztráty vykrývaly z rezerv, v roce 2011 budou muset přejít na vyrovnané hospodaření. Přebytečné peníze proto letos rozpouštět nechtějí.

Brífink Milana Kubka a reakce Marka Šnajdra (zdroj: ČT24)

VZP měla v rezervách deset miliard, už nemá nic

Rezervy navíc nemají všechny pojišťovny, třeba VZP už rozpustila celých deset miliard, které měla v rezervě. „Ta rezerva je na účtech malých zaměstnaneckých pojišťoven a byla větší, začala se vyčerpávat. Na VZP účtu je teď nula,“ upozornil Leoš Heger.

Pojišťovny navíc tvrdí, že nemocnice a lékaři šetří a zkoušejí ke konci roku získat další peníze. Není prý proto důvod k panice. Podle ekonomického náměstka ministra Petra Noska chyba není jen na straně pojišťoven, které šetří, ale i nemocnic, které plýtvají drahou léčbou. „Ministerský audit ukázal, že moderní drahé léky dostávají i pacienti v posledním stadiu nemoci, kdy už jim nepomohou,“ shrnul závěry auditu Sršeň.

Česká lékařská komora také podle Milana Kubka podporuje akci Lékařského odborového klubu „Děkujeme, odcházíme“. Lékaři v nemocnicích požadují 1,5 až trojnásobek průměrného platu v závislosti na kvalifikaci, jinak hrozí odchodem do zahraničí. Výzvu už prý podpořilo 3 700 z celkového počtu 16 tisíc. „ČLK vyzývá všechny lékaře včetně soukromých, aby akci lékařských odborů podle svých možností podpořili,“ řekl Kubek. Soukromí lékaři by se podle něj neměli nechat „zmanipulovat“ do pozice stávkokazů, aby nastoupili do služeb místo kolegů, kteří z nemocnic odešli.