Omnipol dodrží slíbený odběr pěti bitevníků L-159

Praha - Firma Omnipol, která je smluvním partnerem jak českého ministerstva obrany, tak nadnárodní společnosti EADS, ujistila, že splní závazek a odebere pět bitevníků L-159. Česko za to dostane jeden dopravní letoun CASA. Ministr obrany Alexandr Vondra deníku E15 potvrdil, že Omnipol musí podzvukové stroje odebrat nejpozději do konce roku. Obchodní ředitel Omnipolu Milan Faltus platnost transakce potvrdil.

„Předpokládám, že bitevníky odebrány budou, protože v opačném případě by náš partner jednal v rozporu se smlouvou,“ konstatoval Vondra. Po několikaměsíčních sporech kolem vládou schválené výměny pěti bitevníků L-159 za jeden dopravní letoun CASA je podle všeho kauza u konce.

Kdo bude české bitevníky používat, však stále neví ani ministerstvo, které odpovědnost přenechává na Omnipolu, potažmo EADS, píše E15. Podle dřívějších informací ministerstva měla L-159 používat k výcviku svých pilotů španělská armáda. Ta však v polovině roku vzkázala, že o ně nemá zájem. „Postupujeme podle kontraktu. Stroje budou předány Španělům,“ řekl deníku bez bližších podrobností Faltus.

„Podle smlouvy může být koncovým uživatelem pouze výrobce letounů CASA, který bude L-159 využívat pro výcvik pilotů členských zemí NATO,“ uvedl podle E15 mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Kauza prolezlá podezřením

Výměnu pěti L-159 za jeden letoun CASA a přímý nákup dalších tří dopravních letounů, jejichž výrobcem je EADS, schválila loni vláda Mirka Topolánka. Barterový obchod měl být uzavřen už na jaře. Zatímco úředníci svalovali vinu za průtahy na Omnipol, jeho vedení argumentovalo slovy, že pět letounů vybavených americkými součástkami nemůže být bez souhlasu Spojených států vyvezeno. Ten se podařilo získat začátkem listopadu.

Média o nákupu letadel CASA píšou jako o jedné z podezřelých a zřejmě předražených armádních zakázek. Evropská komise kvůli výběru těchto letadel žene Českou republiku k evropskému soudu, podle ní Česko nedodrželo předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek. Podle komise mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

České bitevníky L-159
Zdroj: ČT24