Nákupy přístrojů do nemocnic v Ústeckém kraji byly předražené, ukázal audit

Praha – Ministerstvo financí České televizi exkluzivně potvrdilo, že přístroje v nemocnicích v Ústeckém kraji byly minimálně zčásti předražené. Auditoři kontrolovali nákupy půl roku. Společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v tomto kraji, zaplatila za přístroje přes 400 milionů korun. Teď čeká, jestli je dostane zpátky z Bruselu. K tomu musí dát souhlas ministerstvo financí - a to se zatím zdráhá. Krajská zdravotní se závěry auditu nesouhlasí.

Jeden příklad za všechny – Krajská zdravotní zaplatila za magnetickou rezonanci pro ústeckou nemocnici přes 40 milionů korun, přitom prakticky stejný přístroj má pražská nemocnice na Homolce za 26 milionů korun. „Máme předběžné informace z auditu, že některé části té zakázky byly předražené,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Krajská zdravotní ale se zprávou auditorů nesouhlasí. „Považujeme její obsah za irelevantní. Především co se týká metodiky stanovení obvyklé ceny, která je v přímém rozporu s obvyklým způsobem, jak je tato cena konstruována,“ prohlásil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Nákupy nemocničních přístrojů byly delší dobu terčem kritiky odborné veřejnosti i některých poslanců. Přístroje byly nakoupeny loni na jaře. Výsledky auditu rozhodnou o tom, jestli ministerstvo financí nechá Krajské zdravotní přístroje z dotací EU proplatit, nebo ne. Ve hře je objem celé zakázky – přes 400 milionů korun. „Uvidíme, zda bude vůbec možné nějakou částku proplatit,“ řekl k tomu Jakob. Pokud bude postoj ministerstva zamítavý, bude celé nákupy muset zaplatit Krajská zdravotní ze svého. Ta s tím, stejně jako její vlastník, tedy Ústecký kraj, zatím nepočítá. „Z našeho pohledu byly nákupy v pořádku, to také dokládáme soudně znaleckým posudkem a také oponenturou auditorské autority,“ trvá na správnosti nákupů mluvčí Krajské zdravotní. Krajský úřad Ústeckého kraje zatím žádné prohlášení nevydal, závěrečnou zprávu auditorů prý zatím nemá k dispozici.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Kauzu, kterou dozoruje vrchní státní zastupitelství, prošetřuje také protikorupční policie. Dosud ale k žádným závěrům zatím nedospěla.