Dobeš přinese na vládu návrh, aby stát neplatil dluhy po libereckém šampionátu

Praha – Stát by nakonec neměl platit nic z dluhů, které zůstaly po lyžařském šampionátu v Liberci. S tímto návrhem půjde ve středu na vládu ministr školství Josef Dobeš (VV). Ten přitom původně navrhoval, aby stát ukrojil z celkového dluhu 50 milionů a dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec. Pak ale tento návrh stáhl, prý i kvůli situaci ve veřejných rozpočtech. Celkově po sobě organizační tým šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy ve výši 108 milionů korun bez penále.

„Není podle názoru ministerstva školství možné, rovněž s přihlédnutím k současnému stavu veřejných rozpočtů, aby vláda schválila jakékoliv řešení, které by vyžadovalo sanaci vzniklé situace z prostředků státního rozpočtu,“ stojí v materiálu, který projedná kabinet. Stát prý také nenese žádnou právní odpovědnost za závazky organizátorů, věřitelé by proto měli své pohledávky vymáhat soudní cestou.

Soud už ostatně loni v listopadu rozhodl, že musí organizační výbor zaplatit půl milionu korun Českému hydrometeorologickému ústavu, který během mistrovství dodával aktuální informace o počasí. U soudu už uspěli také dva menší veřitelé, celkem u soudu skončilo 17 žalob.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Dlužníkům ale nemá  kdo peníze zaplatit, šampionát totiž formálně organizovalo sdružení OC FIS NORDIC, jehož majetek nedosahuje ani pěti milionů korun. Jeho likvidátor se už loni domáhal prohlášení úpadku a vyhlášení konkurzu na majetek organizace kvůli předlužení, pražský městský soud ale insolvenční návrh kvůli formálnímu pochybení v prosinci odmítl.

Daňoví poplatníci nakonec zaplatili přes dvě miliardy

Původně vyčlenila vláda 569 milionů korun, za které se měly vybudovat a zmodernizovat lyžařské areály ve Vesci a na Ještědu. Už v počátcích ale vycházelo najevo, že bude stát šampionát daňové poplatníky mnohem víc. Rozpočet byl postupně navyšován a výsledná částka nakonec překročila dvě miliardy. Stát zaplatil z rozpočtu 1,5 miliardy, město Liberec asi 400 milionů a Liberecký kraj zhruba 165 milionů korun.

I tak ale skončilo hospodaření mistrovství ve ztrátě přesahující 100 milionů. Na té se prý podepsaly jednak menší výnosy z prodeje vstupenek, jednak nastupující ekonomická krize. „Tehdejší vedení ministerstva školství tyto problémy pravděpodobně podcenilo a na přípravu akce řádně nedohlíželo,“ stojí ve zprávě, kterou Dobeš přinese ministrům. Totéž konstatoval i Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého porušilo zákon o veřejných zakázkách i město Liberec. Technická univerzita pak prý pochybila při nakládání s penězi státu.

Kvůli šampionátu už policie v září obvinila bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing CZ Josefa Nadrchala. Podezřelí jsou z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě ve spolupachatelství. Další tři lidi, mezi nimi i ředitele Kolejí a menz TUL Zdeňka Kračmara, obvinila policie v listopadu. Trestní oznámení na neznámého pachatele podal v souvislosti se šampionátem také ministr Dobeš.

Aby se podobná situace neopakovala, přijalo ministerstvo zásady pro pořádání takových akcí. Propříště budou muset pořadatelé hradit minimálně polovinu nákladů a v případě nedodržení podmínek by jim hrozily tvrdé sankce. Organizátoři také budou muset předložit detailní sportovní i ekonomický audit chystané akce.

Areál lyžařského šampionátu ve Vesci
Zdroj: ČT24