Od smrti Jana Palacha uplynulo 42 let

Praha - Lidé si dnes večer v Praze připomněli tragickou smrt Jana Palacha, od které dnes uplynulo 42 let. Dvacetiletý Palach se 16. ledna 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci, o tři dny později svým zraněním v nemocnici podlehl. Několik desítek lidí se vpodvečer sešlo u pamětní desky před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde Palach studoval. Účastníci shromáždění si vyslechli báseň inspirovanou Palachovým činem a uctili jeho památku minutou ticha. K památníku pak položili desítky svíček.

Někteří účastníci pietní akce u Filozofické fakulty se přesunuli do kostela sv. Tomáše na Malé Straně, kde se konala k Palachovu výročí mše. Bohoslužbu připomínající Palachovu oběť sloužil biskup pražský Václav Malý. V Husově sboru v pražských Vršovicích se u této příležitosti promítaly tři snímky - dva trezorové filmy z roku 1969 - Tryzna a Ticho a dva roky starý snímek Miroslava Bambuška Jan Hus - mše za tři mrtvé muže. Bambušek je zároveň organizátorem celé akce, která je výjimečná tím, že na ní nebyli pozváni žádní oficiální hosté.

Hlavní vzpomínkové akce věnované Palachovi se odehrály už o víkendu na tradičních místech - u Palachova hrobu na Olšanských hřbitovech a v jeho rodných Všetatech na Mělnicku.

Vstup Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Palach svůj čin vykonal 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí. Společnost tím chtěl vyburcovat z letargie po srpnové okupaci sovětskými vojsky. Na následky popálenin o tři dny později zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna v Praze na Olšanských hřbitovech se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii.

V říjnu 1973 byly Palachovy ostatky na příkaz Státní bezpečnosti exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v rodných Všetatech. Na původní místo na Olšanech byly za účasti prezidenta Václava Havla slavnostně vráceny až v roce 1990. O rok později Jan Palach obdržel in memoriam nejvyšší československé státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Hrob Jana Palacha
Zdroj: ČT24