ČT24 uvede speciál ke sčítání lidu

Praha - Po deseti letech navštíví domácnosti v Česku sčítací komisaři. Rozsáhlé statistické zjišťování je připraveno na březen 2011 a v těchto dnech startuje ostrá fáze projektu. Česká pošta v sobotu spouští speciální call centrum ke sčítání lidu, doručovatelé poprvé vstupují do kontaktu s domácnostmi. Co všechno potřebujete o sčítání vědět? Na co si dát pozor? Jak se s daty nakládá, komu slouží? O těchto věcech budou diskutovat hosté v bezmála hodinovém speciálu Sčítání lidu, domů a bytů 2011 v sobotu od 13:05 na ČT24.

Do studia přijali pozvání místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Za Českou poštu, která se na sčítání podílí, přijde manažerka projektu Ivana Rybáková. Pořad se pokusí odhalit, na co se data po sčítání využijí. Jak mohou být výsledky důležité například pro plánování infrastruktury, osvětlí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Speciální vysílání ČT24 neopomene ani problematiku sčítání menšin. Letos poprvé se navíc komisaři pokusí sečíst bezdomovce. Nejen o tom promluví předseda Sdružení azylových domů Jiří Drastík. Závěrečná část pořadu bude patřit pohledu do minulosti. Dějiny pravidelného sčítání lidu u nás sahají do poloviny předminulého století.

Rozhovor s Robertem Maleckým (zdroj: ČT24)

ČT se bude sčítání věnovat i v běžném zpravodajství. „Chystáme celou řadu reportáží, které budou reflektovat jednotlivé kroky harmonogramu sčítání,“ uvedl vedoucí domácí redakce ČT Robert Malacký. Česká televize bude sledovat i následné zpracování údajů. „Je to událost nejen pro statistiky, ale i pro celou veřejnost natolik významná, že si počkáme, co statistické souhrny přinesou,“ dodal Malecký.