Heger podepsal s Haškem dohodu o přípravě sítě nemocnic v kraji

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger podepsal s Jihomoravským krajem dohodu o spolupráci na koncepci lůžkové péče. Návrh nové podoby nemocniční sítě na jižní Moravě má být hotov do konce května. Podobné dohody by podle Hegera a hejtmana kraje Michala Haška mohly vzniknout i s ostatními kraji. Ministerstvo a zdravotní pojišťovny počítají s optimalizací sítě zdravotnických zařízení v celé zemi a se zrušením zhruba 10 000 akutních lůžek.

„Ukázalo se jako naprosto jasné, že je potřeba zdravotní péči v Česku racionalizovat. Struktura sítě nemocnic a poskytování zdravotní péče potřebuje jakousi inventuru a optimalizaci,“ uvedl Heger. Podle něj se část akutních lůžek přemění na lůžka péče následné, kterých je nedostatek. Pacienti by tak měli v nemocnicích s dražší léčbou zůstávat jen po nutnou dobu. Pak by se měli případně přesunout na levnější lůžka ošetřovatelská.

Jihomoravský kraj je první, který s ministerstvem dohodu o spolupráci na budoucí podobě nemocniční sítě podepsal. Heger předpokládá, že se aktivita rozšíří i do ostatních krajů. Podle Haška, který stojí v čele asociace krajů, by pak mohla vzniknout i jedna zastřešující dohoda. Jihomoravský kraj začal s přípravou koncepce loni na podzim. Podle hejtmana je na jihu Moravy 9 000 akutních lůžek. Z nich 52 procent je ve státních, třetina v krajských a zbytek v městských a soukromých zařízeních. Lůžka následné péče chybějí, uvedl hejtman.

Podle Haška kraj odmítá „divokou restrukturalizaci veřejného lůžkového zdravotnictví“ a pro návrh nové podoby nemocniční sítě chce nejdřív analýzu o potřebnosti jednotlivých zařízení. Tu by měla předložit Všeobecná zdravotní pojišťovna. Skupina odborníků pak určí, jaký počet lůžek kraj vlastně potřebuje. Koncepce by měla být „i s oponenturou“ hotova do 31. května, řekl Hašek. Analýzy by mohly ukázat, že některé nemocnice či jejich části jsou nadbytečné a měly by se zrušit.

Lékaři během operace
Zdroj: ČT24