Další kraj chystá rušení autobusů – Vysočina

Jihlava – Na Vysočině může v červnu přestat jezdit několik stovek autobusových spojů. Vedení regionu nechce nadále platit za ty nejztrátovější, které určila nedávná prověrka. Lidé se tak nadále nemusí dočkat až 223 autobusů na různých linkách, podle hejtmanova náměstka Libora Joukla má jít o spoje jezdící v pracovní dny. Náměstek ovšem podotkl, že důvodem rušení není snaha ušetřit, nýbrž zrušit spoje, které jsou podle krajského úřadu přebytečné. Rušením autobusů se bude zabývat krajské zastupitelstvo, a pokud je schválí, přestanou vybrané spoje jezdit k termínu příští celostátní změny jízdních řádů veřejné dopravy 12. června.

Náměstek Joukl je přesvědčen o tom, že počet autobusů, který chce kraj zachovat, je pro obyvatele vysočinských obcí a měst zcela postačující. Upozornil, že prověrku považuje spíše za mírnou. „Pořád chceme jít k lidem, aby měli šanci se dostat do práce, aby nedocházelo k vysídlování venkova,“ řekl. Původně uvažoval kraj o zrušení 260 autobusů, část z nich ale po domluvě s obcemi chce nakonec zachovat.

Libor Joukl přiznal, že důvodem k rušení není snaha ušetřit – kraj v případě ukončení provozu 223 spojů letos vydá za základní dopravní obsluhu jen o pět milionů méně, než původně plánoval. "Nebylo to o těch penězích. Ale
bylo to o tom, abychom se aspoň trochu chovali ekonomicky," uvedl náměstek.

Krajská prověrka spojů veřejné linkové osobní dopravy probíhala od minulého roku. Týkala se 902 spojů, u nichž se tržby nedostanou ani na tři koruny za kilometr, tedy na částku odpovídající desetině vynaložených nákladů. Na tyto nejméně obsazené spoje padne podle prověrky pětina krajské částky vyhrazené na ztráty linkových autobusů.

Vysočinský krajský úřad zveřejnil své plány v době, kdy probíhá hromadné rušení regionálních autobusů ve Středočeském kraji. Během dvou měsíců přestalo jezdit asi 1 500 spojů, kraj tvrdí, že k rušení přistoupil, protože od státu nedostal na dopravu dost peněz.