Od neděle zemřelo na silnicích osm lidí

Praha – Dopravní nehody, které se o víkendu staly na českých silnicích, stály život pět lidí. Letos přitom během soboty a neděle většinou nedochází více než ke dvěma nebo třem tragickým haváriím. Obzvlášť tragická byla tato neděle, kdy přišli o život čtyři lidé. Pondělí se ovšem této statistice už vyrovnalo. Už v devět hodin dopoledne byli na silnicích čtyři mrtví. První smrtelná nehoda se stala kolem půl páté u Úsobrna na Blanensku. Osmatřicetiletý muž nezvládl své vozidlo, vjel nejprve do protisměru, poté vylétl ze silnice a narazil do stromu. Srážku nepřežil.

Velmi podobný průběh měla havárie v Kunčí u Slatiňan na Chrudimsku, která ukončila život devětapadesátiletého muže. Devětapadesátiletý řidič renaultu vyjel po šesté ráno ze silnice a narazil do stromu. Příčinu havárie policejní mluvčí Lukáš Maier zatím nezná. Silnice III. třídy u rybníka v Kunčí byla dopoledne kvůli vyprošťování havarovaného vozu uzavřena.

Před sedmou hodinou přišel o život další řidič, který se svým autem vjel do protisměru a čelně se srazil s autobusem. Nehoda se stala na státní silnici I/11 mezi Opavou a Velkými Heralticemi. Autobus zůstal po srážce na silnici. Škoda Felicia skončila zdemolovaná v příkopu. Vůz musel nejdříve vytáhnout nahoru jeřáb hasičů, pak teprve mohli hasiči vyprostit tělo řidiče felicie. Silnice byla neprůjezdná asi tři hodiny, po desáté byla opět otevřena.

Na zlínském sídlišti Jižní svahy nepřežil dopravní nehodu devětapadesátiletý cyklista, který se v křižovatce ulic Okružní a Luční střetl s osobním autem.

Podle policejní mluvčí Jany Bartíkové nedal řidič automobilu cyklistovi přednost, když vjížděl na hlavní ulici. Vyšetřování nehody a odklízení jejích následků výrazně zasáhla zlínskou dopravu v ranní špičce. Ve vytížené Okružní ulici se tvořily kolony a na místě havárie vznikala velká zpoždění trolejbusů, jejichž sběrače se musely přesazovat. „V provozu MHD vzniklo na linkách 6, 8, 9 a 10 zpoždění spojů až 30 minut,“ uvedl mediální zástupce Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Vojtěch Cekota. Vyšetřovatelé už sice vyslechli několik svědků, přesto by přivítali ještě další výpovědi, zejména od lidí, kteří stáli na trolejbusové zastávce.

Nedělní noci se nedožili čtyři lidé

První nedělní tragická havárie se stala krátce po půlnoci u Kozolup na Plzeňsku v místě zvaném U čtyř sudů. Třiadvacetiletý řidič Peugeotu 406 podle policistů nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vyjel ze silnice a narazil do stromu. Byl na místě mrtev, uvedla policejní mluvčí Hana Jehlíková.

Při čelní srážce dvou osobních aut u Velkého Beranova na Jihlavsku zemřel řidič jednoho z nich. Devětačtyřicetiletý muž za volantem Renaultu 19 jel od Velkého Beranova na Vysoké Studnice. „Zatím z nezjištěných příčin náhle vyjel ze své jízdní dráhy do protisměru, kde došlo k čelnímu střetu s osobním vozidlem Hyundai Accent,“ popsala mluvčí policistů Dana Čírtková. Muž utrpěl zranění, kterým záhy podlehl. Řidička druhého vozu skončila se středně těžkými zraněními v nemocnici.

Řidič motocyklu podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při střetu s osobním autem. Podle policie nehodu způsobil, protože automobilu nedal přednost, když chtěl u Kosovy Hory na Příbramsku najet z vedlejší komunikace na silnici I/18. Motocykl narazil do dveří u místa spolujezdce, kde poranil osmadvacetiletou ženu.

Poslední nedělní smrtelná nehoda se stala u Humpolce. Cyklistka nedala při přejíždění silnice I/34 přednost projíždějícímu motocyklu. Jednašedesátiletá žena při střetu obou jednostopých vozidel zahynula, o deset let mladší motorkář utrpěl těžká zranění, se kterými ho zdravotníci převezli do nemocnice.