Agresor z D1 Trpišovský přišel o řidičák

Praha – Aleš Trpišovský, který měl loni na dálnici D1 brzděním trestat pomalejší řidiče, přišel na půl roku o řidičák. Důvodem je neplatná poznávací značka. Auto měl totiž označené jen espézetkou vytištěnou na fólii. Trpišovský, který kvůli svým dálničním manévrům čelí obvinění z pokusu o těžké ublížení na zdraví, musí zaplatit i pětitisícovou pokutu. Celospolečenskou debatu o agresivitě na silnicích ale odstartoval případ Luboše Laciny, který loni v březnu vytlačil z dálnice D1 pomaleji jedoucí vozidlo. Jeho případem se nyní bude zabývat Nejvyšší soud. Lacina podal dovolání proti verdiktu, podle kterého si odpykává pět let ve vězení.

„Středočeský kraj zamítl podané odvolání, potvrdil rozhodnutí prvoinstančního orgánu Městského úřadu Benešov, který vyměřil trest ve formě pokuty pět tisíc korun a šest měsíců zákazu řízení,“ řekla serveru mluvčí Středočeského krajského úřadu Berill Mascheková.

Dálničního piráta tak stihl stejný trest jako bývalého ministra dopravy Víta Bártu, který také dostal za nalepenou neoriginální registrační značku na svém maserati pětitisícovou pokutu a půlroční zákaz řízení.  

Lacina už si svůj trest odpykává. Středočeský krajský soud a později i Vrchní soud v Praze ho uznaly vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Uložily mu také sedmiletý zákaz řízení. Mazda, na kterou Lacina svým vozem najel, se několikrát přetočila a dopadla na střechu. Řidička a spolujezdec se podle soudu jen zázrakem pouze lehce zranili. Lacina od počátku tvrdil, že nezvládl řízení. Nechtěl prý posádce vozu ublížit.