KSČM: Církve by mohly dostat i majetek zabavený před únorem 48

Praha – Komunistům vadí rozsah majetku, který chce vláda vrátit církvím. Podle KSČM by prý mohly církve dostat i majetek zabavený před únorem 1948. Novinářům to dnes řekl místopředseda sněmovního petičního výboru Vladimír Koníček (KSČM). Vládní komise o majetkovém vyrovnání státu a církví navrhla vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku v podobě polí, lesů a rybníků, a to v hodnotě 75 miliard korun. Dalších 59 miliard by měly církve dostat jako finanční kompenzaci. Stát by pak dotace na platy duchovních přestal vyplácet v roce 2030.

„Vláda, pokud nezmění rozsah majetku, ani nepočítá s tím, že bude návrh ve sněmovně schválen. Protože snažit se vydávat majetek, který byl církvím odebrán za první republiky a po druhé světové válce ještě před únorem 1948, je politickou sebevraždou,“ uvedl Koníček. „Za současné ekonomické situace může něco takového navrhnout jen vláda, která chce sebe sama zničit,“ dodal s tím, že vládní návrhy neuvádějí rozsah majetku v hektarech.      

Tisková konference KSČM (zdroj: ČT24)

Vláda dnes diskusi o návrhu na vyrovnání státu s církvemi přerušila. Důvodem bylo to, že nejmenší vládní strana – Věci veřejné – začala návrh spojovat s debatou o státním rozpočtu. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) požaduje navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o devět miliard korun.

Vláda prý nehledá příčinu vypjaté situace na Šluknovsku

Komunisté obvinili vládu Petra Nečase (ODS), že nehledá příčinu vypjaté situace na Šluknovsku, ale uchyluje se jen k silovým řešením. Pro silové ukončení nepokojů mezi starousedlíky a Romy se v úterý podle nich vyslovil i prezident Václav Klaus. Podíl na situaci mají pravicové strany svými reformami a také tím, že odmítly komunistický návrh zákona o přiměřeném zisku z nájemného, uvedla na brífinku poslankyně KSČM za Ústecký kraj Gabriela Hubáčková.

KSČM podle ní požaduje od vlády kromě zásahu proti spekulantům s byty zejména investice do veřejné infrastruktury v chudších regionech, snížení nezaměstnanosti rozvojem prosperujících oborů. Teprve poté by prý podle Hubáčkové byl čas na debatu o provázání výplaty sociálních dávek s veřejně prospěšnými pracemi. S vazbou dávek na dodržování školní docházky komunisté souhlasí, se zpřísněním postihů za opakované krádeže rovněž.