Soukromé bezpečnostní agentury nabízejí ochranu už i v Česku

Praha - V Česku začínají nabízet služby soukromé armády, které zajišťují ochranu civilistů v krizových oblastech světa. První taková společnost už působí v Afghánistánu, kde na cestách za obchodními kontrakty chrání české podnikatele. Česká armáda ani ministerstvo zahraničí ovšem zatím o využití soukromých bezpečnostních agentur neuvažují.

Agentura má základnu na tankodromu v bývalém vojenském prostoru po sovětské armádě v Milovicích. Tam také probíhá nácvik krizových situací, který je povinný i pro klienty, kteří si agenturu platí. Měsíčně vyjde hlídání na zhruba 200 tisíc korun. 

Ochranka z Milovic už má za sebou hlídání podnikatelů v Afghánistánu, pracuje pro ni 25 lidí, bez výjimky bývalí policisté či vojáci, včetně dvou veteránů cizinecké legie. „Ten člověk musí být schopný vycítit situaci a musí být také schopný couvnout. My nejsme bojovníci, my utíkáme. To není o tom, že někde zůstanu válčit,“ vysvětluje majitel společnosti Jiří Lenz. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Velké bezpečnostní agentury ve světě přebírají činnosti, které donedávna patřily armádě: kromě ochrany i výcvik ozbrojených složek, sbírání informací, pátrání po teroristech. V Česku se o tom zatím neuvažuje ani při hlídání ambasád. „My spoléháme na speciální jednotky policie. Je to pro nás jednodušší a zdá se, že i levnější,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.