ČSSD: Cílem Nečasova kabinetu je zametat po Topolánkovi

Praha - Sociálním demokratům se dnes nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny kvůli sporným zakázkám. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale spolu s dalšími kolegy využil práva na přednostní vystupování a opozice tak více než dvě hodiny ostře kritizovala vládu premiéra Petra Nečase. Sobotka se opřel i do majetkových poměrů exministra dopravy Aleše Řebíčka, neopomenul ani nenaplněný požadavek na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry. Koaliční zástupci už ale předem avizovali, že program schůze nepodpoří. Všechny sporné kauzy by podle nich měly prošetřit orgány činné v trestním řízení, nikoli politici. Ve sněmovně došlo i na včerejší incident ministra financí Miroslava Kalouska. Sobotka ho za to vyzval k rezignaci.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si neochotu k mimořádné schůzi odůvodňuje tím, že cílem Nečasova kabinetu je zametat pod koberec to, co zůstalo po vládě Topolánka, s níž je Nečasův tým programově i personálně propojen. „Buď tady máme vládu boje proti korupci, nebo tady máme vládu silně zapáchajících pozůstatků Topolánkovy vlády,“ řekl ve sněmovně.

Z dnešní mimořádné schůze sněmovny:

Lubomír Zaorálek  (ČSSD): "Všechny ty hrstě, které tady rozhazujete… ať je to ekotendr, letouny Casa, VZP panu Němcovi, 108 milionů, tak to tady lítá. A vy čekáte, až tady ztichnu, schůze se zabije a pojedeme dále."

Petr Nečas (ODS): „Kdo nám tady káže vodu, a nepije víno, pije kořalku? Za vlád sociální demokracie se bez jakéhokoliv výběrového řízení v letech 2001 až 2006 rozdalo a darovalo za 45 mld. korun. Za 45 mld. korun bez jakékoli soutěže, bez jakéhokoliv tendru, bez jakékoliv transparentnosti.“

Pavel Kováčik (KSČM): „Jako by tady dvě velké strany hrály na občany mariáš. Vzájemně se flekovaly, kdo má větší vinu, kdo je větší zločinec, kdo je větší gauner. Mluvil jsem tady o mariáši, ale to je příliš chytrá hra na to divadlo, co se tady odehrává.“

Šéf ČSSD mimo jiné uvedl, že prvním zřetelným případem privatizace veřejné funkce bylo jmenování Řebíčka ministrem dopravy. Firma Viamont, kterou exministr dříve vlastnil, podle něj získala za Řebíčkova působení ve vládě zakázky v řádu deseti miliard korun. Předseda ČSSD v tom vidí konflikt zájmů. Chtěl by také řešit Řebíčkovy údajně podezřelé nákupy vily v Toskánsku nebo fotbalového klubu Slavie.

Nečas by měl podle Sobotky také vysvětlit, proč dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o odvolání Alexandra Vondry (ODS) z funkce ministra obrany. Žádost odhlasovala opozice kvůli údajně předražené zakázce pro firmu ProMoPro. Že byl obchod sporný, připouštějí i koaliční partneři TOP 09 a VV. „Strana TOP 09, co se týkalo politické role, co například mohl udělat ministr financí, tak jsme udělali, teď by se mělo postupovat v souladu se zákonem a orgány činné v trestním řízení by nyní měly konat a celou věc plně převzít,“ komentoval ve Studiu 6 poslanec TOP 09 František Laudát.

Nečas: ČSSD káže vodu, pije ale kořalku, víno je moc slabé

Premiér Petr Nečas (ODS) zase ve sněmovně vyjmenoval podezřelé prodeje za vlády sociální demokracie. Zmínil se o privatizacích Mostecké uhelné společnosti, OKD a Škodě Holding, které označil za darování majetku. Sociální demokraté podle něj kážou vodu, ale pijí kořalku, protože víno je příliš slabé. Když sociální demokraté kážou o etice, morálce a o korupci a veřejných zakázkách, zní to stejně věrohodně, jako by nám bývalý ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn kázal o sexuální zdrženlivosti, řekl Nečas.

Předseda vlády dále podotkl, že podíl v Mostecké uhelné společnosti byl prodán pod cenou, kupec poslal obratem pět milionů korun na účet v Gibraltaru a nakonec skončily kolem expremiéra ČSSD Stanislava Grosse. Privatizační smlouvu na OKD stejně jako na Škodu Holding podepsal Sobotka jako tehdejší ministr financí. „Když začnete hřímat, začněte sám u sebe,“ vzkázal mu Nečas.

ČSSD chtěla ve sněmovně řešit i nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295, který bývá označován za předražený. Ministerstvo obrany je pořídilo bez výběrového řízení. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu a dosud neprošly uživatelskými zkouškami. Dále měla být na programu zakázka Všeobecné zdravotní pojišťovny za 108 milionů na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků, kterou vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Vydáno pod