Sobotka vyzval Kalouska kvůli fackám k rezignaci

Praha - Středeční incident mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a mladým mužem před sněmovnou se dnes dostal i na plénum dolní komory. Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzval ministra k rezignaci. Pokud to neudělá, premiér Petr Nečas (ODS) by měl podle Sobotky nechat Kalouska odvolat. Ministři ani koaliční poslanci zatím na Sobotkovu výzvu nereagovali.

„Osobně jsem přesvědčen o tom, že do slušné politické kultury nepatří ministři, kteří fackují občany na chodníku,“ řekl Sobotka při diskusi o programu mimořádné schůze, jejíž svolání podnítila ČSSD k nákupu vojenských dopravních letadel CASA nebo zakázce Všeobecné zdravotní pojišťovny na vymáhání dluhů. Sobotka podle svých slov očekával, že se Nečas od ministrova chování distancuje, což se ale nestalo. Událost podle něho poškozuje autoritu demokratického režimu.

Kalousek ve čtvrtek zfackoval asi dvacetiletého mladíka, který na něho prý pokřikoval, že je zloděj a bude viset. „Jeden drzý spratek dostal pár facek - tedy abych byl přesný, dostal čtyři facky. Doufám, že to prospěje jeho výchově a dalšímu mentálnímu vývoji,“ komentoval ministr financí incident.

Kalousek: Facka je stále ještě velmi podstatný pedagogický instrument

Premiér Petr Nečas příznivý postoj k svéráznému výchovnému prostředku svého ministra nesdílel. „Vláda konstatovala, že pan ministr aspiruje na titul ministr financí roku, nicméně neaspiruje na titul pedagog roku,“ řekl večer na tiskové konferenci po jednání vlády. „Já se domnívám, pane premiére, že facka je stále ještě velmi podstatný pedagogický instrument,“ reagoval Kalousek.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod