Finanční gramotnost by mohla být povinná i na základních školách

Praha – Výuka finanční gramotnosti by mohla být na základních školách do dvou let povinná. Ministerstvo školství vytvořilo standardy výuky, která by mohly začít platit od letošního září. Školy by je pak musely začlenit do výuky do roku 2014. Finanční gramotnost je zatím povinná jen na středních školách – žáci se v hodinách učí, jak rozumně nakládat s penězi a nezadlužovat se.

„Předpokládá se, že výuka by měla být zahájena k 1. září 2012, tedy zakomponování tohoto standardu, takže nejpozději do dvou let by školy vyučovaly finanční gramotnost povinně,“ uvedla na brífinku Ivana Nepovímová z ministerstva školství. Na mnoha základních školách se už však finanční gramotnost vyučuje – výukové programy, testy i soutěže pro žáky organizují neziskové organizace i některé banky. 

Do osnov středních škol se finanční gramotnost dostala už v roce 2007. Nemusí se přitom vyučovat jako samostatný předmět, kantoři ji mohou začlenit třeba do hodin matematiky nebo základů společenských věd. 

Ministerstvo školství také letos podpořilo třetí ročník celostátní soutěže ve finanční gramotnosti žáků. Té se loni účastnilo zhruba 40 tisíc dětí. „Žáci velice dobře umí rozpočty domácností, učí se takovou tu praktickou stránku,“ vysvětlil přínosy výuky organizátor soutěže Ivan Noveský. „Měli jsme všude problémy, že děti nevěděly, že se musí platit nájem, že se musí platit energie, že se musí platit různé služby a podobně,“ dodal. Děti prý předčí dospělé třeba ve znalostech internetového bankovnictví, protože mají blíž k počítačům.   

Podle průzkumů ministerstva financí mají Češi jen malé znalosti v oblasti finančnictví a bankovnictví. Díky této výuce by měli lidé v budoucnu zodpovědněji spravovat osobní finance či rodinný rozpočet a nedostat se do dluhové pasti.