Úřady práce už vyplatily 97 procent dávek

Litoměřice  - Generální ředitelství Úřadů práce poprvé připustilo, že nové počítačové programy nefungují, jak by měly. Při zadávání údajů například nově nezaměstnaných se systém hroutí a práci úředníků komplikuje a protahuje. Generální ředitel Jiří Kubeša slibuje rychlou nápravu a tvrdí, že šest dní před koncem výplatního období zbývá k výplatě už jen 50 000 z 1,5 milionu dávek. Kubeša to přiznal na setkání s odbory a vedením litoměřického úřadu práce.

Pracovníci litoměřického úřadu kritizovali nefungující software, do kterého musí agendu sociálních dávek zadávat. Odboráři také poukázali na to, že reforma je nepřipravená a pracovníkům úřadu to způsobuje vážné problémy.

„Nasadit nové programy, aniž by byly pořádně odzkoušené, může jedině hazardér,“ prohlásila dnes Lenka Špittová z litoměřického úřadu. Litoměřičtí mluví asi za dvě desítky odborových organizací na pobočkách úřadu práce v celém Česku. Aplikace jsou podle nich nespolehlivé a program není schopen pojmout všechna data z předchozího softwaru.

Opozice vyzvala ministra Drábka k rezignaci

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka považuje kolaps systému za totální selhání ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Ministr, který navíc o kritické situaci lže, musí rezignovat, zdůraznil šéf opoziční strany. Pokud to neudělá, pak sociální demokraté vyzývají premiéra Petra Nečase, aby navrhl jeho odvolání. ČSSD bude po těchto zkušenostech požadovat odložení důchodové reformy na rok 2016, protože se obává, že je připravena stejně nedbale a povede rovněž ke kolapsu, uzavřel.

Ředitel úřadu ale nový program hájil, podle něj jde pouze o jeho dolaďování. „Ostrá verze, která byla nasazená, nejde plně vyzkoušet v podmínkách laboratorních. Ukazuje se, kde jsou problémy, a ty problémy se řeší,“ poznamenal Kubeša. Sám ale připustil, že problémy jsou: „Když například někde chybí hlavička, tak se ptám, jak je to možné, když se ten systém testoval.“

Některé dávky se budou muset kvůli problémům vracet

Jako dočasné řešení potíží v Litoměřicích nabídl Kubeša individuální rozvržení pracovní doby a další pracovní sílu. „Dohodli jsme se, že je možné, aby vypomáhali i absolventi škol zaměřených na administrativu nebo sociální věci,“ vysvětlil s tím, že ti na úřadě pomáhali již v úterý. Ředitel litoměřické pobočky Ivan Vilím má dnes specifikovat své požadavky a poté je dořešit s krajským ředitelem.

Úřad práce
Zdroj: ČT24

Podle pracovníků úřadů práce nyní hrozí, že kvůli nefunkčnímu počítačovému systému dostanou dávky i ti lidé, kteří na ně nemají nárok. Budou je tedy poté muset vracet. „Chyby se dělají a samozřejmě je možné, že se bude vracet, možná někde doplácet,“ připustil ředitel Kubeša.

Na problémy s novým systémem upozorňovali i v nedalekém Štětí, kde odešly kvůli současným pracovním podmínkám dvě zaměstnankyně. „Skutečně tam došlo k nějakým problémům, lidé se tam nestihli přeučit na nový systém a nedokázali zadat všechny dávky do systému. Nakonec jsme museli udělat výjimku a peníze vyplatit v hotovosti,“ řekl v úterý ředitel krajské pobočky Radim Gabriel. Pracoviště ve Štětí už krajský úřad práce personálně posílil, aby předešel problémům.

Zbývající agendu zaměstnanci dodělají v únoru. Nikdo ale zatím nedokáže zaručit, že se problémy příští měsíc neobjeví znovu. Není totiž zřejmé, za jak dlouho se chyby podaří odstranit. „A nastanou další problémy s vyplácením všeho ostatního. Když nemáte funkční programy, jak chcete vyplácet,“ myslí si další pracovnice litoměřického úřadu Eva Pešková.