Drábek: Potíže s vyplácením dávek by se neměly opakovat

Praha – Lednové potíže s vyplácením dávek by se teď v únoru neměly opakovat. Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) pokračuje vyřizování a vyplácení pomoci od státu „standardním způsobem“. Drábek to řekl dnes na tiskové konferenci. Uvedl, že úředníci letos do nového systému zanesli 184 000 žádostí o příspěvek na mobilitu pro postižené, rozhodnutí padlo v 68 000 případů. Nově nezaměstnaných letos úřady evidovaly 63 000, vyřídily záležitost 42 000 z nich.

Nový systém dávek sklízí od počátku kritiku od odborů, úředníků a opozice. Také koaliční partneři mluvili o „manažerském selhání“. Systém nebyl podle jeho kritiků dostatečně připraven a odzkoušen a jeho nasazení do plného provozu bylo ukvapené. Drábek už dříve řekl, že se změna musela udělat najednou a také rychle, aby se snížily náklady.

Vyplácení dávek provázely v lednu potíže. Úředníci si stěžovali na to, že systém nefunguje. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Informatici z úřadů práce zas poukazovali třeba na to, že program neobsahuje potřebné aplikace a veškeré služby zajišťují jen dodavatelé. Podle deníku Mladá fronta Dnes se navíc dá do systému snadno dostat a data klientů nejsou pořádně chráněna. To ministerstvo popírá.

Vyplácení dávek změnila od letoška Drábkova sociální reforma. Všechny příspěvky a podpory od státu vyřizují už jen úřady práce. Převzaly tak část agendy a asi 1 660 úředníků od radnic.

Brífink ministra Jaromíra Drábka (zdroj: ČT24)