Brno: I přes zaplacené zálohy hrozí majitelům bytů nová platba

Brno – Majitelé nových bytů v brněnské lokalitě Duhová pole musí vážně počítat s tím, že budou i po předchozím zaplacení většiny záloh muset znovu platit. Ještě před kolaudací totiž developer projektu i stavební firma skončili v konkurzu a navíc není jasné, komu dostavěné byty nyní patří. Současná kauza brněnských Duhových polí přitom není prvním případem krachu developerského projektu v této lokalitě. V sousedních ulicích dopadli stejně klienti firmy STROMI.

„Zaplatila jsem 95 procent kupní ceny bytu, ale bohužel nemám právo to tady obývat. Budu splácet dalších 20 let,“ popisuje klientka projektu Duhové pole v brněnské čtvrti Řečkovice Jana Vrzalová. Dvoumilionový byt, který splácí, je bez kolaudace a prozatím jí nepatří. Podobně dopadlo dalších 40 lidí. Do firmy rezidence Brno vložili milionové zálohy na byty, které měla postavit firma Mintom. Obě společnosti ale zkrachovaly a navíc firma Mintom tvrdí, že kvůli neplatné smlouvě s developerem je jakožto stavitel bytů také jejich vlastníkem.

Do doby, než celý spor vyřeší soud, má byty ve správě insolventní správkyně. Byty jsou kvůli tomu prozatím neprodejné a dluhy tedy nelze nijak splácet. Současní uživatelé nyní musí počítat s možností, že budou povinni byty zaplatit znovu. „Vzhledem k tomu v jakém je to stavu a vzhledem k pohledávce ČSOB, která je zajištěná, tak ta pravděpodobnost uspokojení klientů je velice malá,“ dodal klient projektu Jan Navrátil.

Zoufalí klienti tak s notnou dávkou sarkasmu začali přezdívat dotyčnému místu „Dluhová pole“. Případ nápadně připomíná letitou kauzu podvodů s byty známou pod výrazem H-System.

H-System byl podvodný projekt stejnojmenné společnosti (H-SYSTEM a.s.), jenž sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domků. Projekt fungoval na principu pyramidové hry, první zákazníci skutečně levné bydlení získali, další již ne. Společnost byla vytunelována a přibližně tisíc zákazníků přišlo o peníze, kteří jí již zaplatili. V současnosti probíhá soudní řízení s vedením firmy a začínají padat první tresty.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)