Podle Peake by mohla Dobeše nahradit Klasnová

Praha – Budoucí ministryní školství by se podle vicepremiérky Karolíny Peake mohla stát místopředsedkyně sněmovny za Věci veřejné Kateřina Klasnová. Peake ji jako jednu z možných kandidátek označila ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Dosud se jako o nástupkyni Josefa Dobeše hovořilo hlavně o místopředsedkyni Věcí veřejných Dagmar Navrátilové. Věci veřejné budou kandidáty na uvolněný ministerský post vybírat v úterý.

Kvůli volbě vhodného kandidáta na uvolněný post ministra školství se v úterý ráno sejde výkonná rada VV. Na její jednání vzápětí naváže poslanecký klub, který bude probírat stejné téma. „Já bych skoro tipoval, že zítra (v úterý) rozhodnutí nepadne. Výkonná rada se tím bude zabývat a rozhodně vzejde většinovým rozhodnutím výkonné rady nominant. Ale nemyslím si, že to bude zítra,“ řekl John.

Předseda VV uvedl, že strana uvažuje na místo ministra školství se svými členy Dagmar Navrátilovou a Milanem Šťovíčkem. Oba mají zkušenosti ze školství, Šťovíček je navíc i starostou, takže by byl i dobrý manažer, řekl John. Vicepremiérka Karolína Peake jako další možnou kandidátku na vedení ministerstva školství označila místopředsedkyni sněmovny za Věci veřejné Kateřinu Klasnovou. „Myslím si, že všichni tři mají kvality pro tuto pozici. Budeme samozřejmě chtít nabídnout jméno ministra co nejdříve. Vidím to do týdne, deseti dnů,“ řekla Peake v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Dobeš stál v čele ministerstva 21 měsíců, opustit se ho rozhodl, protože nesouhlasil s tím, aby v rozpočtu na vzdělání letos zmrazil dodatečné 2,5 miliardy korun. Tvrdí, že by musel snížit platy učitelům, pro tento rok jim přitom slíbil čtyři miliardy navíc.