Lékařské odbory chtějí s Nečasem řešit platy

Praha - Lékařské odbory požádaly premiéra Petra Nečase (ODS) o naléhavou schůzku jako poslední pokus o smírné řešení. Podle vlastního šetření odborů peníze na zvýšení platů v nemocnicích nejsou. Zdravotní pojišťovny platí prý méně, než je potřeba na dohodnutý růst o 6,25 procenta. Na zvýšení platů zdravotníků v nemocnicích se loni dohodly odbory s vládou.

„Současnou situaci považujeme za další vážné porušení memoranda ze strany českého státu,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel. Koncem února prý s povděkem kvitoval postoj premiéra, který podpořil návrh zkontrolovat skutečný stav financí v nemocnicích. Kontroly v konkrétních nemocnicích měly zjistit, zda úhradová vyhláška umožní pokrýt požadavky na zvýšení platů.

Lékařské odbory stanovily pro provedení kontrol a jasné výsledky lhůtu do 23. dubna. Den na to se má sejít celostátní sněm lékařskýh odborů, který rozhodne o dalším postupu. Nic podle Engela ale nenasvědčuje tomu, že by se kontroly uskutečnily tak, aby výsledky byly do sněmu.

„Dosavadní průběh kontroly je pro nás velkým zklamáním,“ shrnul Engel. Připomněl, že jednání s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) začalo koncem února. Tehdy se ministerstvo podle Engela pokusilo o úhybné manévry a průtahy. Navrhlo složitý model kontroly a širokou škálu parametrů. Kontrola by tak byla časově i technicky zbytečně náročná a šla by daleko za rámec potřebného zjištění, zda nemocnice mají či ne na zvýšení platů.

Podle Engela se odbory hloubkovým kontrolám v nemocnicích nebrání, odmítají je prý ale jako nástroj k jednoduchému prověření stavu financí v jednotlivých nemocnicích. Podle šetření odborů peníze od zdravotních pojišťoven v prvním čtvrtletí nedosáhly objemu, který je potřebný na vládou garantované navýšení platů.

Podle ministerstva jde jen o zálohy, peníze budou nemocnicím dorovnány do poloviny roku 2013. „To ovšem předpokládá, že nemocnice budou do té doby systém de facto úvěrovat, půjčovat si od bank a podobně. To je nepřijatelné,“ shrnul Engel.