Trmice se dočkaly, matka s Michalkou jsou doma

Praha - Čtyřtýdenní Michala, kterou před týdnem unesli z Trmic na Ústecku, se krátce před půlnocí vrátila se svou matkou domů. Unavená rodina se podle redaktorky ČT chtěla vyhnout médiím, proto všichni rychle vystoupili z auta a zašli do domu, kde bydlí. Po chvíli vyšla ven babička a novinářům ukázala spokojenou Michalku. Trmičtí netrpělivě očekávali holčičku s maminkou celý večer a chystali jim uvítání ve velkém stylu. Rodiče měli původně přijet domů kolem osmé, ale cesta se protáhla. Do Trmic však nemohli o sobě dát vědět, neboť se jim vybil mobilní telefon. Matka si dnes dítě převzala v německém Koblenci bez přítomnosti médií.

Krátce před polednem odjela matka s dcerkou domů, řekl odpoledne novinářům ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Zdeněk Kapitán. „Domluvili jsme se s německými kolegy, že nám pouze potvrdí, že holčička byla v pořádku převzata rodinou a veškeré dokumenty byly správně sepsané… Je to ojedinělý případ, nevěřím tomu, že by se to mělo opakovat. V České republice se něco podobného nestalo,“ uvedl ředitel Policie ČR v Ústí nad Labem Vladimír Danyluk.

Matka s příbuznými odjela do Německa v pátek večer poté, co získala všechny potřebné dokumenty pro vydání holčičky. Němečtí vyšetřovatelé v Drážďanech s vydáním dítěte čekali na výsledky genetických testů, aby tak mohli ověřit příbuznost s matkou.

Vyšetřování pokračuje, potvrdil deníku Právo ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. V Německu již byli vyslechnuti všichni čtyři podezřeí. "Přepisy výslechů již míří do Česka, ale musí se ještě přeložit,“ uvedl Danyluk pro Právo.

Novorozeně sebral minulou středu odpoledne z kočárku na ulici v severočeských Trmicích neznámý muž. S dítětem pak ujel v černém volkswagenu. Stopy únosce vedly do Německa od samého začátku; jeho auto s ukradenými českými značkami vyfotily kamery hned po únosu na dálnici směrem do Drážďan. Únosci podle vyšetřovatelů udělali velkou chybu už těsně za hranicemi, když po sobě zanechali kradenou značku.

Policie našla unesené dítě v porýnském městečku Neuwied nedaleko Koblence. Německá policie zadržela čtyři Němce, z toho tři ženy. Dva lidé skončili ve vazbě.