Lessy: Informace o mém odchodu v září mě velmi překvapila

Praha - Policejní prezident Petr Lessy v rozhovoru pro Českou televizi odmítl tvrzení ministra vnitra Jana Kubiceho, že mu v červnu oznámil úmysl v září odejít z funkce. Vyjádření ministra ho podle jeho slov překvapilo. Lessy se v posledních dnech ocitl ve víru ataků ze strany vrcholných politiků především kvůli žádosti o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Nejdříve se do něj opřel ministr financí Miroslav Kalousek, poté se s kritikou přidal i premiér Petr Nečas, podle něhož Lessy svou funkci politizuje. Lessy v neděli vydal prohlášení, v němž své kolegy vyzývá k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Policie podle něj musí zůstat apolitická. O Lessyho se zajímá i prezident Václav Klaus, který šéfa policie přijme zítra dopoledne na Pražském hradě.

„Nevím, co bude téma rozhovoru, zatím, co mám z otevřených zdrojů, tak pan prezident projevil zájem, abych ho informoval o stavu policie. Jsem za to nesmírně vděčný, protože pan prezident je v tento okamžik první z vysokých ústavních činitelů, který o toto sdělení projevil zájem,“ řekl Lessy v rozhovoru pro ČT. Zároveň zopakoval, že si za všemi svými předchozími výroky stojí: „To, co se potom odehrálo v politických kruzích, za to opravdu já nemohu, to je spíše otázka pro politiky.“ 

Lessy ve stopách Martinů?

Prezident Klaus se stal prosředníkem sporu policejního prezidenta a vlády již jednou, když se houpalo křeslo pod bývalým policejním prezidentem Oldřichem Martinů, o jehož odchod se snažil tehdejší ministr vnitra Radek John (VV). Ihned po jednání na Pražském hradě tenkrát Martinů oznámil svůj odchod z funkce. „Byla to schůzka nejvyšších ústavních činitelů a já jsem byl rozhodnut závěry této schůzky akceptovat,“ řekl ke svému rozhodnutí Martinů, který hovořil o uklidnění situace a „vytvoření podmínek pro klid na práci“.

image_377166
Zdroj: ČT24

Ministr vnitra Jan Kubice dnes v ČT potvrdil, že mu policejní prezident Petr Lessy v červnu oznámil úmysl, že v září hodlá odejít z funkce. „Pro mě to dnes bylo veliké překvapení,“ reagoval na jeho slova Lessy. Policejního prezidenta ale kritizoval i premiér Petr Nečas (ODS). Lessyho postup posledních dvou týdnů je podle něj neslučitelný s chováním policejního prezidenta, který má vést nestranný a nepolitický policejní sbor. Nečas tvrdí, že šéf policistů se kvůli svým prohlášením přibližuje k roli politického aktivisty.

Podle opozice znamená Nečasova kritika jediné - snahu o odstranění Lessyho z funkce. Za šťastnou ji nepovažuje ani poslanec Viktor Paggio (LIDEM), který byl hostem Interview ČT24: „Zaznamenal jsem vyjádření pana premiéra. Úplně se s ním neztotožňuji, protože pan Lessy neudělal nic jiného, než že odpověděl na dotaz na výboru pro bezpečnost.“ Spory mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem Paggio za škodlivé nepovažuje. „Pokud je tu špatný vztah mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem, samozřejmě, přináší to jisté tlaky, není to úplně v pořádku. Ale je to možná lepší než ta úžasná harmonie mezi jedním z bývalých ministrů vnitra panem Langerem a jeho policejním prezidentem,“ dodal.

Radek John (VV): „Policie se tady konečně nadechla a začala vyšetřovat velké kauzy a dinosauři dělají všechno pro to, aby ji zlikvidovali. Myslím, že přestřelil pan premiér Nečas, který teď chce policii ukázat, že umí smést i policejního prezidenta a tím zastraší všechny vyšetřovatele. To jsou vzkazy policii: 'Nechoďte do toho, jak jsme rozkrádali státní majetek, jinak to s váma špatně skončí.' Prohlášení premiéra mě naprosto šokuje.“

Michal Hašek (ČSSD): „Není normální, aby představitelé exekutivy měli tak silné výroky na adresu policejního prezidenta. Notabene v souvislosti s tím, že policie se věnuje živým kauzám, které souvisí s vládní koalicí.“

Lessy nedávno vyzval své podřízené, aby nepodléhali údajnému nátlaku, když vyšetřují závažné korupční kauzy směřující do vysokých pater politiky. Premiér Petr Nečas (ODS) ho kvůli tomu kritizoval. Lessy podle něj posouvá svou funkci směrem k „politickému aktivismu“. 

Lessyho do čela policie loni v lednu jmenoval právě tehdejší ministr vnitra John, jehož strana v té době ještě byla součástí vládní koalice. Otázka obsazení postu policejního prezidenta přitom v té době byla jádrem sporu mezi VV a ODS. Stejně tak ve sporu byla vládní koalice ohledně odchodu minulého policejního prezidenta Oldřicha Martinů.