Hasiči by mohli dostávat peníze z povinného ručení

Praha - Pojišťovny by se ze zákona mohly podílet na financování hasičů. Návrh skupiny senátorů, který to umožňuje, dnes schválila horní komora. Pojišťovny by měly na tento účel odvádět šest procent svých příjmů z povinného ručení. Hasiči by pak peníze v odhadované výši 1,5 miliardy korun ročně mohli použít jen na pořízení a údržbu své techniky. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovna, vyjádřit se k němu musí i vláda. Kabinet už ale minulý týden jeden obdobný návrh z pera skupiny poslanců odmítl. Hasiči v polovině letošního dubna uvedli, že jejich rozpočet je na samé udržitelnosti služeb, které ze zákona poskytují.

Senátní návrh podpořilo všech 34 přítomných senátorů. Proti nebyl ani jeden hlas. Podpořil ho i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Předtím o návrhu prohlásil, že bude hlasovat pro, i když se mu z něj dělá špatně, protože je nesystémový a problém s financováním hasičů jen odsouvá.

Postoj vlády není rozhodující, konečné slovo bude mít sněmovna

Čtveřice senátorů ODS spolu s Janem Hajdou z ČSSD se tímto způsobem rozhodla čelit předpokládaným finančním restrikcím, které mají kvůli úsporám v rozpočtu postihnout hasiče v příštích dvou letech. Část používané hasičské techniky je podle senátorů už nyní „na hraně technické i morální životnosti“ a prodlužování či zhoršení této situace by mohlo ohrozit bezpečnost. Rozpočet hasičů by se podle střednědobého výhledu ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 miliardy na asi 5,2 miliardy korun.

Vláda se minulý týden zabývala stejným návrhem, který předložila skupina poslanců. Ten také počítal s odvodem šesti procent z ručení hasičům. Kabinet ale mimo jiné označil návrh za nesystémový. Postoj vlády ale není rozhodující, konečné slovo má vždy sněmovna.

V minulosti sněmovna zamítla dva návrhy Středočeského a Pardubického kraje. Počítaly s tím, že z povinného ručení by šla hasičům čtyři procenta. Proti byly i pojišťovny; tvrdily například, že by musely zvýšit sazby povinného ručení.