Za vraždu babičky dostali mladíci 17 a 10 let

Praha - Pražský vrchní soud potvrdil jedenadvacetiletému Lukáši Šefčíkovi 17 let vězení za vraždu babičky. Dvaadvacetiletému Petru Novákovi, který mu při činu pomáhal, vyměřil odvolací soud místo patnáctiletého trestu o pět let kratší. Oba mladíci podle soudu vraždu naplánovali, aby získali babiččin majetek. Přísnější trest dostal vnuk zesnulé ženy, který ji udusil polštářem. Dnešní verdikt je pravomocný.

Případ se podle obžaloby stal loni 9. srpna v nočních hodinách v Nymburku. Oba muži po předchozí domluvě přišli do bytu k dvaasedmdesátileté ženě, která spala. Šefčík ji udusil polštářem a Novák ji při tom podle žalobce držel za ruce. Vnuk měl po její smrti získat do svého vlastnictví byt a další majetek, svému komplicovi slíbil za pomoc 100 000 korun. Muži si z bytu po vraždě odnesli i zlaté šperky, které pak v pražském klenotnictví prodali za více než 3 000 korun, aby měli peníze na drogy. 

Tělo zavražděné ženy bylo nalezeno až několik dní po činu. Vzhledem k tomu, že na něm nebyly znatelné známky násilí, nekonala se soudní pitva a lékaři tělo jen ohledali. Na vraždu se přišlo až poté, co se Novák opil a svěřil se své matce, která si jeho výpověď nahrála a oznámila to policii.