Rath má šanci dostat se z vazební věznice

Praha – Bývalý středočeský hejtman David Rath, kterého policie stíhá mj. za přijetí sedmimilionového úplatku, má reálnou šanci dostat se z vazební věznice v Litoměřicích, a až do vynesení rozsudku tak pobývat na svobodě. Informuje o tom dnešní Mladá fronta DNES. Dozorující státní zástupce Petr Jirát už totiž netrvá na prodloužení tzv. koluzní vazby, čili Rathova zadržování v obavě, že by mohl ovlivňovat svědky. Další důvody Rathova vazebního stíhání potom umožňují vykoupit se kaucí, a někdejší vlivný člen sociální demokracie tak má šanci být stíhán na svobodě. podle serveru Lidovky.cz byli v kauze obviněni další dva lidé spojení se zakázkami pro nemocnici v Mladé Boleslavi.

David Rath pobývá ve vazební věznici ze tří zákonných důvodů: kvůli nebezpečí, že by se pokusil o útěk, kvůli hrozbě, že by pokračoval v trestné činnosti, a kvůli obavám, že by ovlivňoval svědky (koluzní vazba). Platnost prvních dvou důvodů vyprší 13. září. Koluzní vazba skončí 14. srpna, a to zřejmě definitivně, neboť na jejím prodloužení dozorující státní zástupce Petr Jirát nadále netrvá. „Zatím nevidíme žádný důvod, abychom žádali o její prodloužení,“ řekl žalobce pro Mladou frontu DNES.

Pokud by skutečně nedošlo k jejímu prodloužení, skončí vůbec nejpřísnější režim vazby; hejtman by tak mohl volně telefonovat své rodině a známým, měl by nárok na častější návštěvy, jeho dopisy by nebyly přísně kontrolované, jako je tomu dosud, a mohl by se také volněji pohybovat po věznici.

Zejména se ale zvýší Rathovy možnosti pro opuštění litoměřické věznice. V případě zbylých dvou důvodů vazby je totiž možné žádat o propuštění proti složené kauci a záruce bezúhonných osob. Okresní soud navíc už před dvěma týdny na základě stížností Rathových advokátů odmítl jako důvod Rathovy vazby obavy z pokračování v trestné činnosti. Rozhodnutí však není pravomocné. O odůvodnění pro Rathův pobyt za mřížemi rozhodne v nejbližších dnech Krajský soud v Praze.

Další dva obvinění

Podle serveru Lidovky.cz policie obvinila v případu další dva lidi. Má jít o manažery Jindřicha Řeháka a Jana Hájka, kteří se podíleli na zakázkách pro středočeské nemocnice. Obvinění se prý týká technologie pro nemocnici v Mladé Boleslavi.

Oba muži čelí podle serveru obvinění ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a policie je stíhá na svobodě. Kriminalisté údajně zahájili trestní stíhání 31. července a zároveň rozšířili obvinění ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a jejího partnera Petra Kotta. Policisté podle serveru zakládají svá tvrzení na odposleších, které údajně dokazují, že Hájek rozdal 6,2 milionu lidem kolem Ratha za získání zakázky na technologie do nového pavilonu mladoboleslavské nemocnice. Poslanec prý dostal 4,2 miliony, což Hájek už dříve popřel.

Středočeského hejtmana a vlivného člena ČSSD Davida Ratha zadržela policie 14. května, když v krabici od vína přebíral sedm milionů korun. Později ho obvinila z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu zámku Buštěhrad. V červenci policie požádala sněmovnu o vydání Ratha ke stíhání kvůli dalším údajně zmanipulovaným zakázkám, za které podle policie obdržel úplatky 9 milionů korun. O tomto bude sněmovna rozhodovat v září.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)