Vedro k zalknutí, v Dobřichovicích padl absolutní rekord 40,4 stupně

Praha – Česká republika zažívá zřejmě nejteplejší den letošního léta, padl i absolutní teplotní rekord, v Dobřichovicích naměřili odpoledne 40,4 stupně Celsia. Na celém území teploty překročily hranici 30 stupňů, nejtepleji bylo ve Středočeském kraji, v Praze a v Ústeckém kraji, kde se rtutě teploměrů vyšplhaly až k 38 stupňům. Pro zmíněné oblasti také až do dnešního večera platí varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před teplotními extrémy. Tentýž ústav také vydal již včera varování před požáry, které platí až do odvolání pro celé území České republiky.Počasí dělá radost správcům koupališť, ale zvyšuje riziko požárů a zdravotních problémů. Mnohé firmy i armáda krátí pracovní dobu, nemocnice se zase snaží ochladit pacienty.

Už v osm ráno dosahovaly teploty na řadě míst v Česku 24 stupňů Celsia a během dne razantně rostly; hranici třiceti stupňů teploměry pokořily kolem poledne. Podle meteorologa ČT Jana Šrámka zamířil do Česka teplý vzduch z Afriky, který ale šel přes Španělsko, a neochladil se tak ve Středozemním moři: „Je to jednou za několik let, podobná vedra u nás byla například v roce 2003.“  

V noci by měla přijít studená fronta a teploty se snížit. Mírně pod tropickou třicítkou se ovšem budou teploty pohybovat až do konce pracovního týdne, předpověď počasí pro zítřek počítá s 29 až 33 stupni Celsia, na jihovýchodě Moravy by ovšem mohly vystoupat až do výše 35 stupňů.

Tropy vydrží do konce týdne, pak budou až do půlky září nejvyšší teploty do 25 stupňů. Slunečné počasí vystřídá na konci prázdnin déšť. Příštích 30 dní by mělo být teplotně nadprůměrných, množství srážek ale bude na obvyklé úrovni. „Skoro jasno až polojasno, přechodně oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. V závěru období srážky četnější,“ hlásí meteorologové do konce měsíce.

Teplotní rekordy padají

Ve středočeských Dobřichovicích padl absolutní teplotní rekord ČR, naměřili tu 40,4 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo 40,2 stupně, naměřili ho 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi.
Překonáno bylo i maximum z pražského Klementina, kde naměřili 36,9 stupně. Zde padl rekord z roku 1943 s teplotou 34,6 stupně.

Ve Středočeském kraji dnes padla kromě absolutního rekordu řada dalších teplotních rekordů. V Příbrami bylo 37,6 stupně, což o 5,8 stupně překonalo rekord zdejší stanice z roku 1892. Rekordy hlásily i další stanice v kraji. V Neumětelích na Berounsku bylo naměřeno 38,7 stupně Celsia a byl překonán 69 let starý rekord této stanice. Stanice v Řeži u Prahy hlásila rovných čtyřicet stupňů Celsia. V Neumětelích byl starý teplotní rekord překonán o 2,8 stupně.

V Doksanech na Litoměřicku a Kopistech na Mostecku dnes teplota vystoupala k 39,3 stupně Celsia, což byla nejvyšší dnešní teplota naměřená v Ústeckém kraji. Nad 38 stupňů Celsia teploty vystoupaly také v Žatci, Lounech, Teplicích a Smolnici na Lounsku. Meteorologové kvůli vysokým teplotám vydali pro Ústecký kraj výstrahu, která varuje před extrémními teplotami i před nebezpečím požárů.

I většina stanic na západě Čech naměřila pro dnešní den svá historická teplotní maxima. Nejvyšší hlásí meteorologové v Plzni-Bolevci, a to 38,5 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo přitom 34,4 z roku 2000 v centru města Plzně.

Naopak pražské Klementinum, kde se teplota měří už od roku 1775, pro dnešní den maximum nepřekonalo, naměřili tu 34 stupně, což je o půl stupně méně než v roce 1943.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

Lékaři upozorňují, že dnešní vysoké teploty můžou způsobit kolaps organismu, zvláště u dětí, seniorů a nemocných lidí. Doporučují proto omezit pohyb na přímém slunci, zdržet se namáhavých činností a především dostatečně pít. „Obíhá hustší krev, ještě obíhá rychleji, no, a ještě si k tomu sedneme nebo klekneme, a pak ta oblast podkolenní je úplně náchylná k tomu, aby se tam vytvořila trombóza,“ varovala přednostka preventivní kardiologie IKEMu Věra Adámková.

Sloni v ústecké zoo
Zdroj: ČT24/ČTK

K ochlazování přistoupili rovněž organizátoři festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Kvůli tropickým vedrům polévají velké stany vodou, u těch menších vyhrnují jejich bočnice, aby vzduch cirkuloval.

Častější přestávky v práci, omezení provozu, kratší pracovní doba nebo tekutiny a nápoje zdarma. Tak reagují tuzemské firmy na tropické teploty dnešního dne. Podle odborníků způsobuje současné vedro únavu, a výkon zaměstnanců tak rychle klesá. Někteří zaměstnanci České pošty dnes zřejmě kvůli horku odejdou domů dřív. V mladoboleslavské Škodě Auto platí při tropických teplotách pro zaměstnance ochranný režim. Délka přestávek ve výrobě se odvíjí od dosažené teploty. V případě dosažení 38 stupňů, je v každé celé hodině zařazena 20 minutová přestávka. Technici společnosti Telefónica, kteří pracují v terénu, dostávají od firmy v letních parnech příspěvek na zajištění pitného režimu. Zaměstnanci Vodofonu zase mohou využít v horkých dnech možnost práce z domova. Pokladní obchodního řetězce Lidl mají na každé prodejně k dispozici automat na pitnou vodu s funkcí dochlazování. Příslušníci Hradní stráže zase při hlídání sídla prezidenta nestojí ve známých budkách, ale pohybují se.

Kvůli vedru byla snížena rychlost na 70 železničních tratích

Na 70 železničních tratích dnes musela být kvůli vysokým teplotám omezena rychlost. Jde o úseky dlouhé dohromady asi čtyři kilometry. Při teplotách přes 30 stupňů se kolejnice roztahují a mohou se zkroutit, což dnes železničáři nezjistili. I přes extrémní teploty, které v Česku v současnosti panují, je počet nařízených pomalých jízd výrazně nižší než v loňském roce. Konkrétní úseky tratí, na kterých jsou zavedeny pomalé jízdy i maximální dovolená rychlost, se v průběhu dne mění. V extrémním případě může být rychlost snížena na pět až deset kilometrů v hodině, běžné je však snížení rychlosti na 30 až 50 kilometry. Obvykle se to týká problematických míst - například u mostů, přejezdů a propustků, které jsou mnohdy dlouhé jen desítky metrů.

Za koupáním na „Mácháč“ spíše ne

Ačkoli horké dny svádějí ke koupání, vysoké teploty paradoxně nepřejí kvalitě vody. S tou se v posledních dnech potýká zejména Orlická přehrada v lokalitách Podolsko, Radava a Vojníkov, kde koupání představuje přímo zdravotní riziko. Nebezpečné může být také koupání v Županovicích na Slapech a v Pahrbku u Napajedel na Zlínsku. Přímý zákaz platí pro chebskou přehradu Skalka.

Vhodné podmínky ke koupání jsou na Lipně, Nových Mlýnech, kadaňské nádrži Nechranice, východočeské Rozkoši i Vranovské přehradě, vyhovující podmínky panují i na dolní části Orlíku. Zhoršenou kvalitu vody hlásí Máchovo jezero. Podrobné informace o kvalitě vody zájemci naleznou na stránkách Koupací vody.cz.