První český remorkér vyráží na cestu k polárnímu kruhu

Lhotka nad Labem – Unikátní remorkér ledoborcového typu je připravený na dlouhou cestu až k polárnímu kruhu. Remorkér, který je prvním vyrobeným v ČR, vyplouvá z loděnice ve Lhotce nad Labem a popluje až do přístavu Archandělsk na severu Ruska. Po cestě se na několik měsíců zastaví také v Holandsku.

Remorkér bude sloužit jako víceúčelové plavidlo. Podle Pavla Hvězdy ze společnosti Barkmet, které loděnice patří, bude schopný táhnout i tlačit plavidla. Na palubě bude mít k dispozici jeřáb pro další práce. Díky speciálnímu bubnu v zadní části lodi bude také schopen pokládat podvodní kabely v moři. Svou konstrukcí je připraven na pohyb v extrémních podmínkách například díky odolnému dvojitému opláštění. Nejedná se však o klasický ledoborec.

Parametry remorkéru

  • Délka: 34,3 m
  • Šířka: 11 m
  • Výška: 8,5 m
  • Váha: 400 t

Loď nejprve zamíří do Holandska, tam se dovybaví motory, systémy, jeřábem, navijáky atd. V Holandsku se zdrží asi tři měsíce, odtamtud dalších zhruba 15 dní popluje do Ruska. Stavba trvala čtyři měsíce a podílelo se na ní zhruba 45 zaměstnanců, uvedl jednatel firmy Barkmet Oleh Pantelemonenko.

Ústeckými zdymadly projde loď jen těsně

Aby loď stála na vodě rovně, musela se příďová část nejprve napustit vodou. Zadní část je totiž výrazně těžší. Samotné spuštění na řeku trvalo jen několik sekund. Dno ale muselo být dopředu vybagrované, aby se o něj 400tunový kolos nezarazil. V pátek čekají na loď zdymadla v Ústí nad Labem. Podle odborníků bude nutná pomoc těžké techniky a remorkér se do nich vejde jen těsně.