Soud zamítl Altnerův požadavek na insolvenci ČSSD

Praha - Městský soud v Praze zamítl návrh na insolvenci České strany sociálně demokratické, neobsahoval prý totiž veškeré náležitosti. Právník Zdeněk Altner se jeho prostřednictvím domáhal zaplacení údajného dluhu, který podle něj včetně jistiny i úroků přesahuje 250 milionů korun. Altner tvrdí, že jde o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům, kterou se právník snaží získat už přes deset let. Sociální demokraté označili poslední Altnerův návrh za nepodložený, teď zváží další postup.

Soud ve zdůvodnění mimo jiné uvedl, že insolvenční návrh považuje za nedostatečný a nesrozumitelný. „Navrhovatel návrh zahltil informacemi, které s insolvenčním řízením nikterak nesouvisejí, mají charakter jakéhosi politického prohlášení či manifestu, aniž by bylo zřejmé, jakého rozhodnutí insolvenčního soudu se v této souvislosti navrhovatel domáhá,“ píše se v usnesení. Soudce také informoval dlužníka, že má právo na náhradu škody nebo jiné újmy, která případně vznikla zahájením insolvenčního řízení. 

Altner v návrhu zmiňoval také další údajné věřitele jako švýcarskou společnost H-Holding, pražskou společnost Alba či členy družstva Fio, družstevní záložny, kteří se ale k řízení nepřipojili.

„Ačkoli samotné insolvenční řízení tímto usnesením Městského soudu v Praze formálně vzato nekončí, jelikož JUDr. Altner má možnost se nyní odvolat, zanikly tím účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, které byla Česká strana sociálně demokratická v posledních dnech nucena strpět jako důsledek toho, že se stala terčem tohoto nepodloženého útoku ze strany JUDr. Altnera,“ uvedl místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec. Strana podle něj nyní analyzuje vzniklé škody a bude zvažovat další právní postup.

Altner se s ČSSD už více než deset let soudí o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům. Kvůli sporu už podal mnoho žalob  a stížností - jen k Ústavnímu soudu jich přišlo několik desítek. Dosud ale s žádnou neuspěl. Návrh na prohlášení konkurzu zamítl v roce 2007 Městský soud v Praze, o rok později rozhodnutí potvrdil i vrchní soud. Altnerovi se podle soudů nepodařilo prokázat výši svých nároků. Další navrhovatelé, kteří jej podpořili, podle soudů nepředložili důkaz, že jsou skutečně věřiteli strany.