Revize vládních priorit se má týkat ekonomiky, EU i univerzit

Praha - Vláda chystá revizi svého programového prohlášení, hotovou by ji koalice chtěla mít do konce roku. Podle slov premiéra Petra Nečase se na tom shodují všichni koaliční partneři. Je podle něj logické zformulovat nové priority po uplynutí dvou let vlády, protože od chvíle uzavření původního programového prohlášení se podoba vlády výrazně změnila. Mezi priority má patřit snížení deficitu, ekonomický růst, Evropská unie či vysoké školství. Spekulace o změnách ve vládě premiér popřel.

„Chceme toto mít hotovo do konce roku a jsme rádi, že se k tomu hlásí i naši koaliční partneři,“ prohlásil Nečas po jednání vlády. Mimo jiné by revize programového prohlášení mohla řešit technické záležitosti jako podíl nově vzniklého politického subjektu LIDEM na koalici. Zda půjde o doplňující dokument původního prohlášení, nebo dokument zcela nový, je pro Nečase druhořadé.

Za jednu z priorit revidovaného prohlášení označil premiér stlačení deficitu veřejných financí pod 3 procenta HDP. Zároveň se hodlá vláda zaměřit na podporu ekonomického růstu, ale bez fiskálních stimulů. Má to mít na paměti již rozpočet pro následující rok.

Jistě se svými koncepty, prioritami a akcenty přijdou i naši koaliční partneři. Prohlášení se má věnovat i evropské politice. „V době, kdy jsme podepisovali koaliční smlouvu, nebylo na stole něco jako fiskální kompakt, bankovní unie a podobně,“ uvedl premiér.

Petr Nečas o plánech na revizi programového prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Za nejdůležitější téma v rámci vysokých škol premiér nepovažuje zápisné, ale diverzifikaci univerzit do tří kategorií. „Vědecko-výzkumné univerzity, vzdělávací univerzity a profesně zaměřené vysoké školy. Znamená to více se zaměřit na bakalářské obory,“ prohlásil Nečas s tím, že systém, kdy 80 procent baklářů jde na magisterské studium, není funkční. Měly by se podle něj zpřísnit i poplatky za překročení délky studia.

Obmění Nečas i složení vlády?

Premiér se také chce sejít s Ludmilou Müllerovou, kterou TOP 09 navrhuje na post ministryně práce a sociálních věcí. Poté navrhne prezidentovi, aby ji jmenoval na post po Jaromíru Drábkovi, který vládu opustil na koci října. Spekuluje se o tom, že nepůjde o jedinou personální změnu, mluví se především o odchodu ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) nebo šéfa resortu obrany Alexandra Vondry. Premiér i ministři ale žádnou z takových informací nepotvrdili.

Reakce některých ministrů na spekulace o obměně kabinetu (zdroj: ČT24)

Nečas dnes odmítl, že by součástí dohody o církevních restitucích byly výměny ministrů. „Žádné personální změny si nikdo neprosadil, ani na to nemá nárok. A už vůbec ne u ministra z jiné politické strany. To je absolutní nonsens,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Média spekulovala o jeho souhlasu s odvoláním ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), s nímž má Peake dlouhodobé spory, a také o konci ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). „V kuloárech se říká ledacos. Kdybych bral to, co se povídá v kuloárech, tak bych tady dneska asi nestál,“ poznamenal Nečas, jehož vládě po víkendovém kongresu ODS jen málokdo předvídal tak rychlé vyřešení vleklé krize v Poslanecké sněmovně.

Vydáno pod