Müllerová k sKartám: Udělám maximum, aby nebyly potíže s výplatou dávek

Praha – SKarty měly znamenat revoluci ve výplatě sociálních dávek, jenže do ní vnesly spíš zmatky. Desítkám tisíc lidí právě chodí výzvy k jejich vyzvednutí. Mnozí přitom nevědí, zda mají kartu přijmout, a pokud tak neučiní, zda nepřijdou o peníze. Ministryně Ludmila Müllerová pro Českou televizi uvedla, že by se to nikomu stát nemělo.

Výzvu k převzetí sKarty už dostalo přes 130 tisíc lidí, dalším tisícům příjemců dávek dál padají do schránek. Mnozí přitom nevědí, zda kartu mohou odmítnout. 

Ani Jana Nedvědová, která od státu dostává rodičovský příspěvek, sKartu nechtěla. Nakonec ji ale převzala, na předávací protokol ovšem napsala, za jakých podmínek: „Že sKartu nepřebírám na základě svobodné vůle.“ 

Například Anna Hellová má jasno v tom, že sKartu nechce. Od bankomatu ji dělí kus cesty a řada schodů, přitom pošťačka jí peníze nosila až domů. Ombudsman radí - pokud kartu nechcete, neberte si ji. „Převzetí ze strany klienta jako povinnost není nikde v zákoně stanovena, ombudsman se tedy domnívá, že pokud lidé kartu nepřevezmou, nemohou být za to sankcionováni, nota bene zastavením výplaty dávky,“ říká Kateřina Valachová z právního odboru kanceláře ombudsmana. 

Nová ministryně přitom vyzývá lidi, aby si karty přebírali. Zároveň dodává, že by nikdo neměl o peníze přijít. „Lidé by měli mít jakousi jistotu, že úřad práce jim nebude působit potíže s výplatou dávek, a já pro to udělám maximum,“ ujistila Müllerová. 

Ministryně si nechává zpracovat právní analýzy, které by měly nabídnout řešení problémů kolem sKaret. O něco jasněji by tak mělo být už příští týden.

SKarty tématem Událostí (zdroj: ČT24)