Každý desátý lupič tipuje byt na sociálních sítích

Praha - Za 5 minut se do průměrně zabezpečeného bytu nebo domu dostanou čtyři z pěti lupičů, v 80 procentech jim cestu k lupu usnadní otevřená nebo špatně zabezpečená okna. Desetina lupičů pak informace o vybavení domu či bytu najde na sociálních sítích, stejně jako údaje o pobytu obyvatel na dovolené. Údaje vychází z výzkumu, který prováděl jeden z výrobců zabezpečovacích systémů mezi vězni odsouzenými za vloupání.

Třeba dvě třetiny zlodějů neodradí ani nainstalovaný bezpečnostní alarm, který se při „vloupačce“ rozezvučí. Bezpečnostní agentura přijede zpravidla do 20 minut. „Zloději jsou samozřejmě vynalézaví a stoprocentní zabezpečení neexistuje,“ konstatuje smutný fakt policejní mluvčí Zuzana Součková. Vstup do domu mohou nezvaným hostům alespoň ztížit třeba bezpečnostní dveře nebo mříže v oknech, zhruba přes polovinu zlodějů pak odradí hlídací pes.

Ve většině případů jdou pachatelé loupit do bytů či domů na doporučení někoho známého. Láká je ale třeba i plná poštovní schránka, případně dlouhodobě zhasnutá světla a zavřená okna.

Kudy nejsnáze vnikají zloději do bytu:

  1. Okna (84 %) 
  2. Sklep (74 %)
  3. Garáž (73 %)

zdroj: jablotron.cz

Zlodějům ale bohužel lidé mnohdy napomáhají vlastními zvyklostmi. „Že si lidé nechávají klíče pod rohožkou nebo v květináči, je dáno tradicí. Dělali to tak už jejich rodiče a možná i prarodiče, a nikdy se jim nic nestalo,“ upozorňuje odborník na zabezpečovací systémy Dalibor Dědek. S ukládáním cenností to není jiné, i pro ně jde lupič často najisto třeba pod postel nebo do kredence.

Reportáž Vandy Kašové a Markéty Bartošové (zdroj: ČT24)

Policie chytí zhruba každého čtvrtého lupiče, přesto počet vloupání podle policejních statistik klesá - vloni činil úbytek kolem deseti procent, i tak ale vykradli zloději téměř 15 tisíc objektů.

Kdy je pro zloděje vhodná doba pro lup?

  • 52 % dotazovaných uvedlo, že do rodinného domu je lepší přijít v noci
  • 74 % respondentů by do panelového domu šlo raději ve dne
  • Přes 40 % zlodějů preferuje pro vloupání situaci, kdy v objektu spí lidé

zdroj: jablotron.cz