Zrušení doživotní imunity posvěceno Zemanovým podpisem

Praha - Prezident Miloš Zeman podepsal zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců. Příslušnou novelu ústavy schválil Senát v březnu, na rozdíl od běžných zákonů ji ale Zeman nemohl vetovat.

Ústavní novela nabude účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy 1. května.

Novela počítá s tím, že poslance či senátora nadále nebude možné trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku jeho mandátu, pokud nebude znovu zvolen. Podobné pravidlo bude platit pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora.

Zrušení doživotní imunity slibovali poslanci už roky, až do února letošního roku ale chyběla politická vůle. Pro schválení byl potřeba souhlas třípětinové většiny, tedy 120 hlasů. Nakonec se jich našlo 148. V Senátu pak bylo pro 58 senátorek a senátorů.

Od roku 1993 bylo na žádost policie zbaveno imunity 17 poslanců. K nejznámějším případům posledních let patří vydání tehdejšího předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty kvůli obvinění z podplácení. Na začátku loňského léta potvrdila sněmovna trestní stíhání bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. V červenci 2012 přichází o imunitu exministryně obrany Vlasta Parkanová v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu.

Zeman dnes podepsal i další zákony - například zákon týkající se azylu. Lidé, kteří získali v Česku azyl, budou moci cestovat po zemích Evropské unie. Naopak cizinci, kteří v Česku páchají trestnou činnost, mohou počítat s přísnějšími tresty. Prezident dále stvrdil zákon, kterým se zpřísní podmínky pro provozování taxislužeb - má zabránit taxikářům, kteří ztratili právo živnost provozovat, aby své služby poskytovali pod hlavičkou příležitostné přepravy.