Nečas: sKarty jsou třikrát předražené

Praha - Vládní napětí kvůli sKartám roste. Premiér Petr Nečas kvůli nim ostře zaútočil na TOP 09 - podle něj jsou karty třikrát předražené. Stát, úřady práce ani Česká spořitelna z projektu žádný prospěch nemají. Vydělává na nich prý už jen firma, která dodává platební systém pro Českou spořitelnu. „Je to buď politikaření ze strany TOP 09, nebo je za tím něco většího“, řekl Nečas v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. Spořitelna to ale odmítá, náklady na výrobu karty jsou prý standardní.

„Když si budete chtít pořídit kartu, tak ji seženete standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura (asi 78 Kč),“ řekl deníku Nečas, který stejně jako celá ODS žádá zastavení projektu sKaret. Vládní strana TOP 09 je ale dál hájí. Při středečním jednání vlády hlasovali všichni čtyři ministři za TOP 09 pro další úpravy v projektu sKaret. Proti bylo všech deset zbývajících ministrů.

Premiér Petr Nečas (ODS):

„Zaprvé, politická ješitnost lidí v TOP 09. Zadruhé, nějaké skryté zájmy - možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat. Anebo to mohou být obavy, že když tento projekt rozjeli a teď by ho zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání.“ (Zroj: Hospodářské noviny)

Česká spořitelna však Nečasovo tvrzení odmítá. SKarta prý splňuje specifické požadavky ministerstva, obsahuje například fotografii držitele, a proto ji nelze srovnávat s obyčejnou platební kartou. Výrobní cena je obchodním tajemstvím, cena 240 korun je pouze sazebníková cena za náhradní kartu, ve keré jsou zahrnuty další náklady typu distribuce karty či zaslání PINu atd. Příjemce dávky ani ministerstvo za sKarty nic neplatí, výjimkou je pouze vydání náhradní karty, uvedla spořitelna. 

Návrh na zrušení sKaret mají na stole poslanci. Kromě opozice se proti nim staví i odbory nebo zdravotně postižení. Výhrady má i ombudsman a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka je toto Nečasovo tvrzení směšné. Exministr také připomíná, že sKarty odsouhlasila vláda jako celek. „Pokud dnes ODS říká, že s tím jakoby nemá nic společného, tak jen nechce přiznat, že oni měli zásadní podíl na legislativním vymezení sKaret,“ řekl Drábek v Interview ČT24.

Jaromír Drábek:

„Projekt sKaret byl zaměřen na to, aby se výrazně snížily náklady státu na distribuci sociálních dávek. To se podařilo, protože ta smlouva, která byla na základě soutěže uzavřena s Českou spořitelnou, zajišťuje, že stát má nulový poplatek za distribuci sociálních dávek. To si myslím, že je velký úspěch oproti jiným zemím.“

Drábkova nástupkyně pak dodává, že současná snaha ODS o zrušení sKaret tu ještě nedávno nebyla. „Skutečně si kladu otázku, co se v ODS stalo. Před třemi měsíci jsme učinili dohodu i s panem premiérem a dneska ta dohoda neplatí,“ uvedla Müllerová.

Do kritiky sKaret se pustil i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Česká spořitelna musela dělat tento projekt jako ziskový. Pokud budou karty dobrovolné, tak mě zajímá, do jaké míry projekt bude i dál pro ČS ziskový – protože v případě, že nebude, tak ho musí podle bankovního zákona ukončit,“ řekl ČT Bartošek. Podle něj je nezbytné, aby se projekt co nejrychleji zastavil, čím déle se bude otálet s tímto rozhodnutím, tím budou ztráty horší, uvedl.

sKarta
Zdroj: ČT24