V Dolu ČSM zemřeli dva záchranáři

Karviná - V podzemí Dolu ČSM na Karvinsku zemřeli v noci dva báňští záchranáři. Nejspíš se otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor dolu, zával nebo výbuch vedení těžební společnosti OKD vyloučilo.

„S jistotou můžeme říct jen to, že nešlo o zával, výbuch, otřes ani nic podobného. Vše ostatní by byly spekulace,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Podle redaktorky ČT Ivy Piskalové se tragédie stala v uzavřeném požářišti. Pracovník, který odebíral vzorky vzduchu v jednu hodinu, nic podezřelého nezjistil. Vzorky mají ukázat, jestli není v ovzduší metan, oxid uhelnatý nebo oxid uhličitý. Záchranáři šli na místo o dvě hodiny později, bohužel už se ale nevrátili. Zřejmě se otrávili a nepomohly jim ani ty nejmodernější sebezáchranné přístroje, které měli u sebe. Šlo o bývalé horníky ve věku 32 a 34 let.

Příčiny neštěstí vyšetřuje komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu ČSM, společnosti OKD a odborářů ve spolupráci s policií. Výsledky šetření by měly být známé do měsíce.

Dva záchranáři zemřeli v dole na Karvinsku (zdroj: ČT24)

Báňští záchranáři naposledy v podzemí na Karvinsku zemřeli v roce 2008. I tehdy se jednalo o dva muže. V šachtě 9. květen Dolu Darkov připravovali odstranění porubu, kde už se netěží. I v tomto případě odebírali na místě neštěstí vzorky důlních plynů.

Hlavní báňská záchranná stanice (HBZS) Ostrava je dceřinou společností OKD. Zaměstnává 200 lidí. Většina z nich jsou právě záchranáři. Část z nich působí na jednotlivých dolech a dělají například odběry vzorků plynů či údržbu ochranných pomůcek horníků. Pávě tito záchranáři v noci na dnešek na Karvinsku zemřeli. Zbývající část pracovníků HZBS pak působí na centrále. 

Při neštěstích v podzemí zachraňují báňští záchranáři lidské životy či odstraňují následky havárií. Kromě toho opravují, kontrolují a zkoušejí sebezáchranné přístroje, dýchací přístroje, oživovací přístroje a záchranářskou techniku. Kontrolují i zařízení a prostředky sloužící k prevenci a havarijní plány.