Jak přežít dovolenou?

Praha – Turistická sezona začíná a česká diplomacie proto zveřejnila doporučení, na co se před dovolenou připravit a čemu se naopak v jejím průběhu vyhnout. Že by se měl pojistit a respektovat místní zvyklosti, asi žádného cestovatele nepřekvapí. Často si ale takový přestupek člověk ani neuvědomí, třeba v Česku bezproblémové fotografování objektů jako nádraží nebo letiště je mnohde vážným přestupkem. Důležité je také dát o sobě vědět, kromě své rodiny můžete plán cesty pomocí nového systému DROZD oznámit i ministerstvu zahraničních věcí, které pak v krizové situaci může cestovatele jednoduše informovat.

Hlavně o sobě dát vědět, pomůže třeba i DROZD

Dát vědět, kam cestujete a odtajnit alespoň předběžný plán cesty, je jedno ze základních pravidel zodpovědného cestovatele. Nejjednodušší je přitom informovat o svých plánech rodinu nebo přátele. Praktické ale také je, zvláště u exotičtějších nebo riskantnějších cest, poskytnout své kontaktní údaje a plán cesty také ministerstvu zahraničí. K tomu slouží elektronický systém DROZD, do něhož se lidé mohou registrovat na webové stránce ministerstva.

Kdo by se měl registrovat do DROZDu?

Z hlediska bezpečnosti jde například o Blízký východ, severní Afriku, Sýrii, Egypt, Mali, Jemen či Pákistán. V USA či Indonésii zase hrozí hurikány nebo zemětřesení, riziko infekčních onemocnění je třeba v Indii, Nové Kaledonii či Ugandě.

Elektronické dobrovolné registrace občanů před cestami do zahraničí pomůže v případě problému člověka jednodušeji dohledat. „Když někdo někam odjede, tak o tom ambasády běžně neví. Když se pak přestane ozývat, tak většinou dlouho trvá ho vypátrat,“ vysvětlila vrchní ředitelka konzulární sekce Jana Reinišová.

Díky registraci mohou být lidé i na cestách přes e-mail nebo mobil informováni například o zhoršení bezpečnostní situace nebo přírodním neštěstí. Komunikace by ale měla fungovat i z druhé strany, je proto dobré zjistit před odjezdem kontakt na příslušnou ambasádu nebo konzulát, aby se měl člověk v případě potřeby kam obrátit.

Přemýšlejte, co fotíte!

Někteří nadšení fotografové potřebují zdokumentovat každou vteřinu své dovolené, je ale třeba si uvědomit, že ne všude můžete fotografovat všechno. V mnohých zemích je například zakázáno fotografovat vojenské objekty, někdy ale také letiště nebo nádraží.

Místní zvyklosti ale není potřeba dodržovat jen u fotografování, myslet je potřeba i na vhodné oblečení, náboženské zvyklosti, nebo různá tabu a rituály. „Lidé jsou zvyklí na pravidla, která platí doma, a myslí si, že stejná pravidla mohou dodržovat i v zahraničí. To platí možná v Evropě, ale čím je země exotičtější, tím je třeba být opatrnější. Je třeba se zaměřit na to, co je pro místní ještě normální a co už nikoli,“ řekla Reinišová.

Mešita
Zdroj: ČT24

Při cestě do zahraničí je také důležité chránit si doklady, kromě cestovního pasu je dobré vzít s sebou i jeho kopii, kterou si uložíte na jiném místě než originál dokladu. Při ztrátě pasu pomůže Čechům právě zastupitelský úřad. Musí se ale připravit na to, že za náhradní doklad můžou zaplatit až čtyři sta korun. Rodiče by před cestou také neměli zapomínat, že od loňského roku musí mít dítě vlastní cestovní pas, mít děti jen napsané v pasech rodičů už nestačí.

Stejné pravidlo platí i pro řidičský průkaz, jehož kopii navíc nemohou české úřady v zahraničí vydat. V některých zemích ale pomůže i běžně okopírovaný doklad, v případě odcizení originálu ho může spolu s potvrzením o odcizení řidičského průkazu dočasně nahradit.

Pouze s občanským průkazem lze cestovat nejen po EU, Norsku, Islandu, Lichtenštejnsku a Švýcarsku, ale ode dneška i po Albánii, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Chorvatsku, Makedonii a Srbsku.

V nouzi - jako je nemoc, nehoda, okradení či ztráta dokladu - Čechům nabízí pomoc síť českých zastupitelských úřadů, případně mise jiného členského státu EU. V létě budou působit přechodná česká konzulární jednatelství v Barceloně, Burgasu, Podgorici, Rijece a Splitu. Užitečné informace k adresám českých ambasád a konzulátů, cestování a doporučení jsou na stránkách ministerstva zahraničí. V Chorvatsku, nejoblíbenější destinaci dovolených Čechů, budou i letos v létě v Omiši a Šibeniku působit čeští policisté.

Desatero na cesty

  1. Před odjezdem se informujte.
  2. Před odjezdem zkontrolujte své doklady.
  3. Před odjezdem se pojistěte.
  4. Buďte ve spojení s kontaktní osobou a registrujte se v systému DROZD.
  5. Chraňte své doklady a cennosti.
  6. Dodržujte celní předpisy.
  7. Dodržujte ostatní místní zákony a předpisy.
  8. Respektujte místní zvyklosti.
  9. Chraňte životní prostředí.
  10. V nouzi se obraťte na zastupitelský úřad ČR.

Kam Češi jezdí nejraději a na co si v těchto zemích dát pozor?

Vůbec nejoblíbenější destinací Čechů zůstává Chorvatsko, navíc tam místo pasu stačí už jen občanka. Na špici zájmu se drží i Slovensko a Itálie. A zatím i přes současné nepokoje také Turecko. Letošním hitem by se pak mohlo stát Bulharsko, dovolenou tam totiž lze pořídit za výhodné ceny. Loni tam přijelo 160 000 Čechů, o pětinu víc než rok předtím.

Na co si tedy při pobytu v nejoblíbenějších destinací Čechů dát zejména pozor? Chorvatsko přísně trestá držení drog. Tomu, u koho se najde třeba i jen minimální množství, hrozí zadržení, soud a pak buď několikatisícová pokuta, nebo vězení. Do Itálie zase určitě nevozte benzin nebo naftu v kanystrech. Úřady zabaví nejen pohonné hmoty, ale i auto. Může následovat pokuta až 200 000 korun nebo odnětí svobody až na tři roky. V Turecku se pak nesmí sbírat a odvážet kameny. A asi nejdelší výčet zákazů je v Řecku: nesbírat jakékoli předměty v archeologických areálech, necestovat do vojensky citlivých oblastí u hranic a nefotit letiště, policejní stanice a už vůbec ne vojenské objekty.